Gyártók Knáb Erzsébet: miért ne tanulhatnának a beszállítóinkhoz készülő tanulók az Audinál?

Knáb Erzsébet: miért ne tanulhatnának a beszállítóinkhoz készülő tanulók az Audinál?

Pardavi Mariann | 2014.06.11 12:08

Knáb Erzsébet: miért ne tanulhatnának a beszállítóinkhoz készülő tanulók az Audinál?

Az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója olyan javaslatokkal állt elő, amely hosszú távú megoldást nyújthat azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, melyek a megfelelően képzett szakemberek hiányával küzdenek.

Hirdetés

Június 3-án került sor a Járműipari Regionális Innovációs és Technológiai Tudáscentrum gazdasági, társadalmi szerepkörének fejlesztése a Széchenyi István Egyetem bázisán című projekt nyitórendezvényére. A program célja, hogy olyan együttműködési modellt alakítson ki, amely érinti az oktatás valamennyi szegmensét és az ipar munkaerő igényét is kielégíti. Az 500 millió forintos támogatottságú, uniós finanszírozású projekt mögött a győri Széchenyi István Egyetem mellett az azt támogató Universitas Győr Alapítvány és a Mobilis áll. Az ehhez hasonló nagyszabású, sokszereplős ipari történek kulcsfontosságú szereplője az Audi Hungaria is, hiszen a működésük alapfeltétele a folyamatosan elérhető, szakképzett munkaerő. Knáb Erzsébet személyügyekért felelős ügyvezető igazgató beszédében a vállalat és Győr több szálon futó együttműködése és a jövőt érintő munkaerő-piaci témák kaptak figyelmet. Ezt követően válaszolt az Autopro kérdéseire.

Miért vállal részt a vállalat projektben?
Prémium minőséget gyártunk és a jövőben is ilyen magas szinten kívánunk teljesíteni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy jól képzett munkatársakkal dolgozzunk. Hosszú távra tervezünk. A projekttel a tervünk, hogy minél több célcsoportot elérjünk: a szakmunkásokat, a középiskolásokat, a felsőoktatásban és a duális mérnökképzésben részt vevőket is.

Elhangzott, hogy csaknem 11 ezer munkatársnál jár a vállalat. Mennyi a gyár felvevőképessége, meddig fejlődhet még?
Az Audi Hungaria olyan olyan szintre fejlődött, amely kedvező keretfeltételeket és biztató jövőképet nyújt számunkra és környezetünknek is. Ha a fejlődés iránya új kihívások elé állítana minket, nem zárkóznánk el.

Milyen munkatársakat keres elsősorban az Audi? Melyek a legfontosabb ismérvek?
Az alaptétel az, hogy a munkatárs a szakmájában kiváló legyen. Vállalatunk emellett olyan képességekre is igényt tart, mint például a jó probléma felismerés, és az azok megoldására tett önálló kezdeményezőkészség. Ugyanakkor fontos a csapatmunkához való nyitott hozzáállás is, hiszen meggyőződésünk, hogy csak csapatban lehetünk igazán sikeresek. Mindemellett az is lényeges, hogy a munkatársak rugalmasan kezeljék az új fejlesztések és technológiák kihívásait.

Mit tesz annak érdekében a vállalat, hogy a munkába álló frissdiplomások fel tudják venni a vállalat ütemét?
Jelenleg 1545 mérnök dolgozik nálunk, ebből 660-an a Széchenyi István Egyetemről kerültek ki. Nem várjuk el egy frissdiplomástól, hogy rendelkezzen egy rutinos munkatárs tapasztalataival már az első napon. Tudatosan, egyénre szabottan dolgozzuk ki számukra a betanulási programot, valamint az adott szakterületen felkészült munkatárs segíti őket és kíséri figyelemmel betanulásukat. A gyakorlatorientált oktatás tekintetében fontos megemlíteni, hogy intézményesítettük a Széchenyi István Egyetemmel a kapcsolatunkat az Audi Hungaria Járműmérnöki Tanszékcsoport formájában. Az a minőségi kapcsolat egyedülálló az országban. Az oktatók vagy audis vezetők vagy szorosan kapcsolódnak a vállalathoz. Például a gyakori szakmai előadásoknak köszönhetően is intenzív kapcsolat alakul ki a hallgatók és vállalatunk között. Igyekszünk a megszerzett tudásunkat a lehető legjobban átadni, de hozzá kell tennem, ehhez kell egy olyan együttműködő partner, mint az egyetem.

A projekt 2015. szeptember 30-án ér véget. Milyen célok megvalósulását tűzték ki erre az időpontra?
A tervünk, hogy minél nagyobb arányban kerüljünk be az egyetemi képzésbe és – mivel regionális együttműködésről beszélünk – minél több célcsoportot érjünk el nemcsak a városban, hanem a térségben is. Továbbá, bízunk benne, hogy egyre több kis- és középvállalkozással tudunk kapcsolatba kerülni.

A kis- és középvállalkozások részéről gyakori probléma, hogy nem tudják felvenni a versenyt sem anyagilag, sem pedig karrierlehetőségben a nagyobb vállalatokkal. Mit tud azért tenni az Audi Hungaria, hogy a beszállítóinál is megfelelően képzett szakemberek dolgozhassanak?
Meggyőződésem, hogyha olyan duális szakképzési rendszer alakulna ki Magyarországon, mint amilyen a vállalatunknál már jól működik, akkor sok kérdésre választ kapnánk. Olyan feltételrendszert kellene kialakítani, hogy a kis- és középvállalkozások is be tudjanak szállni a duális képzésbe. Vállalatunk több mint nyolcmillió eurós befektetéssel hozta létre az oktatóközpontját, melyben évente 250 szakmunkástanulót képez ki a legmodernebb technológiák alkalmazásával. Nem hinném, hogy egy kkv képes lenne egy ilyen nagyszabású centrum megépítésére. Nem is kell! Erről szól egy regionális együttműködés. Az Audi Hungaria nyitott arra, hogy a beszállítóihoz készülő szakmunkástanulók gyakorlati oktatásában támogatást nyújtson a rendelkezésre álló oktatóközpontjának kapacitásaival. Az egyetlen nyitott pont, hogy sikerüljön megoldani azt, hogy a kisvállalkozásoknak ez ne jelentsen plusz terhet.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink