Gyártók Inog Ferdinand Piech széke

Inog Ferdinand Piech széke

autopro.hu/B.B. | 2017.03.14 08:00

Inog Ferdinand Piech széke

A VW felügyelőbizottsága egykori vezérének még ma is nagy szava van az autógyártó konszern életében, azonban a Porsche vezérkaráról szóló májusi választás nagy változásokat hozhat e téren.

Hirdetés

Tavasszal visszavonhatja Ferdinand Piech felügyelőbizottsági mandátumát a Porsche- és a Piech-család, írja a Bild am Sonntag. A német sportkocsigyártó tulajdonosai a lap szerint már meg is egyeztek, hogy a márkát irányító hatalmi központból a májusi választások során kiszorítják a csaknem nyolcvan éves osztrák üzletembert és mérnököt.

A Porschét irányító felügyelőbizottság tizenkét pozíciója azért is különösen fontos, mivel sokmilliárdos VW-részesedéssel rendelkeznek. Jelenleg a tulajdonos családok képviselői, valamint a hat munkavállalókat képviselő tag tölti be a tisztséget, május végére azonban a tucatnyi pozíció mindegyikére új választásokat írtak ki.

Az autógyártó konszern színfalai mögött zajló hatalmi harcnak valószínűleg több oka van, ezek egyike lehet, hogy februári sajtóértesülések szerint nem csak a Volkswagen egykori első emberénél, Martin Winterkornnál merült fel, hogy már korábban tudhatott a dízelbotrányról, hanem Piech esetében is.

Ferdinand Piech nem csak mérnökként, hanem menedzserként is jelentős szerepet játszott az egész VW-konszern életében: a Porsche motorsportokban való elért sikerei, a Quattro meghajtás kifejlesztése, valamint az Audi prémiumszegmensbe való eljuttatása részben neki is köszönhető. A VW a Piech-korszakban olvasztotta magába a Skodát, a Seatot, a Lamborghinit és a Bentleyt is.

Kiemelt Partnereink