Gyártók Hiába kapkodják a győri Audikat, a BMW vezet

Hiába kapkodják a győri Audikat, a BMW vezet

Biró Csongor | 2014.06.10 16:40

Hiába kapkodják a győri Audikat, a BMW vezet

A BMW vezeti a prémium gyártók rangsorát idén, miután az 5-ös szedán és az X5-ös szabadidő-autók iránti kereslet révén átlépett az Audin.

Hirdetés

A BMW májusban ezerrel több autóját szállította ki ügyfeleknek mint legnagyobb vetélytársa, a Volkswagen-csoporthoz tartozó Audi. Az év első öt hónapjában a négykarikás márka fejlődött jobban, 12 százalékkal növelve eladásait, de ez sem volt elég az elsőséghez, hisz a BMW is növekedett 11 százalékkal. Az Audi azonban egyre jobban közelíti a bajor gyártót, míg egy évvel ezelőtt 11 ezer autó volt köztük a különbség, idén ez már csak 8200 autó. Az Audi sikereinek a kulcsa a győri gyártású Audi A3 Limousine, amelynek 26 százalékkal nőttek amerikai eladásai az elmúlt hónapban. A kocsit az Audi áprilisban vezette be USA-ban, válaszul a BMW 2-es kupéjára, amelyet márciustól vásárolhatnak az amerikaiak. Az év első négy hónapjában az A3-as sorozatból 69 174 modell adtak el, a csak győri TT-ből 5489-et adtak el január 1. és április 31. között.

Audi A3 Limousine Győrből

A BMW kiszállításai májusban 10 százalékkal nőttek 153 023 autóra, a BMW 5 iránti kereslet 11 százalékkal, az X5-ös népszerűsége pedig 63 százalékkal nőtt. A Mini és a Rolls-Royce márkákkal együtt 6,8 százalékos volt a bajor cégcsoport eladásainak a gyarapodása májusban, az egész évet tekintve pedig 7,4 százalékos (826 900 autó). A BMW értékesítési vezetője, Ian Robertson szerint tartható az idei kétmilliós eladási terv. Iparági szakértők szerint a BMW megtartja előnyét az Audival és a Mercedesszel szemben még 2015-ben is. A kiélezett harc azonban veszélyes, mert nem lehet fenntartani a prémium, vagy a luxus látszatát, ha közben 20-30 százalékos engedményekkel csikarják ki az eladott darabszám erőltetett hajszolását - vélik szakértők.

Még idén jön az újabb kompakt BMW, a 2 Active Tourer

Az Audi globális értékesítése 11 százalékkal 152 ezer autóra nőtt májusban, a kereslet az A3-as modellek iránt 43 százalékkal, a Q3-as iránt 21 százalékkal emelkedett. A Daimler értékesítései 10 százalékkal emelkedtek, 134 031 autót adtak el a kereskedőik, leginkább az új C-osztályra és a GLA kompaktra találva vevőt. Az év első négy hónapjában 12 640 kecskeméti CLA-t értékesítettek.

Kecskemét büszkesége, a CLA

A prémium német autók iránti kereslet hajtómotorja Kína és az Amerikai Egyesült Államok. A BMW-hez a harmadik Mercedes is közelít, a tavalyi 88 300 autós különbség idén 80 700 autóra apadt. Új lendületet adhat a BMW-nek, bár nagyszámú eladással nem kecsegtet, hogy húsz év után újra van igazi sportkocsija a márkának az i8-as hibrid tekintetében. A 4-es kupé és kabrió, valamint az X4-es után a bajorok piacra dobják az idén a 2-es sorozat kompakt egyterűjét, a BMW 2 Active Tourert.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink