Gyártók Füstbe ment a VW hatékonysági programjának terve?

Füstbe ment a VW hatékonysági programjának terve?

autopro.hu | 2014.08.11 11:57

Füstbe ment a VW hatékonysági programjának terve?

Martin Winterkorn szavai szerint az autógyártó ötmilliárdos megtakarítási programja „fájni fog”. Arra talán nem gondolt, hogy neki is. Merthogy lépett a szakszervezet.

Hirdetés

A nyár közepén megírtuk: 2017-ig ötmilliárd eurót kíván megtakarítani működési költségein a Volkswagen. A vállalat főnöke ráadásul a faragási lehetőséget is megtalálta, ugyanis nem elégedett a wolfsburgi vállalat profitrátájával. A menedzsment fel is kérte a McKinsey tanácsadó céget, hogy közösen dolgozzanak ki egy hatékonysági programot. Az elkészült tervet azonban határozottan ellenezte a Volkswagen szakszervezete, kimondottan feszültté vált a légkör a munkavállalók és az vezérkar között. Ezért az autógyártó a Reuters információi szerint egyelőre elállt a megvalósítástól, ám nem tettek le a költségcsökkentésről.

A probléma alapját nyilván az jelentette, hogy a terv elsősorban a dolgozói létszám csökkentésében találta volna meg az „optimalizálási” lehetőséget, ami ennél is konkrétabban egyes feladatok beszállítókhoz történő – világszerte egyre bevettebbé váló – kiszervezését szorgalmazta, ezzel párhuzamosan természetesen megváltak volna jelentős számú jelenlegi munkatársuktól.

A szakszervezet az érthető ellenkezés mellett viszont megoldási javaslattal is élt, ami nekik nem annyira, a menedzsmentnek viszont talán egy kicsit jobban fájhat majd. Létezik ugyanis a munkások szerint néhány modell, amelyek gyártása kifejezetten gazdaságtalan, ezektől például el lehetne búcsúzni. Ráadásul a kutatás-fejlesztési költségek növelését, vagyis a jövőbe való befektetést ajánlják Winterkorn és társai figyelmébe – az erre szánt keretet 2010 óta 80 százalékkal nyeste vissza a Volkswagen.

Szinte biztos, hogy vagy nem tudja eredeti pénzügyi terveit tartani az autógyártó, vagy mégis kénytelenek lesznek nem kevés munkatársuktól megválni, ezzel együtt szerintünk átgondolásra érdemesek a szakszervezeti észrevételek.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink