Gyártók Ez a világgazdaság: az amerikai elnök egy japán gyártót bírál Mexikó miatt

Ez a világgazdaság: az amerikai elnök egy japán gyártót bírál Mexikó miatt

autopro.hu/B.B. | 2017.01.06 11:10

Ez a világgazdaság: az amerikai elnök egy japán gyártót bírál Mexikó miatt

Ha Donald Trumpon múlna, a Föld összes autógyára az Egyesült Államokban lenne. Az új elnök most a Toyotának olvasott be a Twitteren, amire a japán gazdasági miniszter azonnal válaszolt.

Hirdetés

Továbbra is vonzó beruházási célpont Mexikó, ennek megfelelően a Toyota újabb üzem létrehozását tervezi az országban. A japán gyártó leendő fejlesztését viszont nem várt kritika érte. Azt már megszokhattuk, hogy Donald Trump oda-odamondogat az amerikai autógyártóknak azok USÁ-n kívüli munkahelyteremtései miatt, az viszont, hogy a politikus már külföldi gyártók tervezett beruházásaikor is extra adóval fenyegetőzik, újdonság.

Az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezménynek köszönhetően ugyanis az autógyártók az olcsó mexikói munkaerőt alkalmazó gyáraikban készült kocsikat viszonylag olcsón adhatják el az Egyesült Államokban, Trump viszont nyilatkozatai alapján elvárná, hogy ezt USA-beli munkahelyek létrehozásával „hálálják meg”.

A mostani Twitter-üzenetre válaszul a japán gazdasági és kereskedelmi miniszter védelmébe vette az autógyártót, a Toyota pedig higgadtan tényeket közölt: felsorolta, hogy a 60 éve részesei az amerikai gazdaságnak, 21,9 milliárd dollárnyi befektetéssel és 136 ezer alkalmazottal rendelkeznek az USÁ-ban. Az Automobilwoche szerint a gyártó kifejezte, továbbra is szeretne együttműködni az ország kormányával.

Kiemelt Partnereink