Gyártók Eldőlt: a szlovákoknál épül a Jaguar új gyára

Eldőlt: a szlovákoknál épül a Jaguar új gyára

autopro.hu | 2015.08.11 11:12

Eldőlt: a szlovákoknál épül a Jaguar új gyára

Magyarország is versenyben volt, Szombathely és Debrecen végül kihullott a kalapból. Robert Fico szlovák miniszterelnök bejelentése nyomán lezárult a történet.

Hirdetés

Szlovák lapértesülések alapján immár biztos, hogy nem nálunk, de nem is Lengyelországban veti meg a lábát a Jaguar Land Rover. A rövid kormányfői bejelentés szerint a szlovák kormányzat és az autógyártó aláírták a megállapodást, Robert Fico nem válaszolt az újságírók kérdéseire.

A korábbi híradások szerint Szlovákia a Nyitra régiójában található ipari park 400 hektáros telkét kínálta fel a konszern számára, így alighanem ott épülhet fel az új gyár. Egyes becslések szerint a beszállítói kört is hozzászámolva mintegy 8000 új munkahely jöhet létre a döntés nyomán. A város egyébként épp ebben az időszakban csatalkoztatja rá a területet az R1 gyorsforgalmi útra.

Nem jelentéktelen részlet, hogy a bejelentés nem a beruházás megkezdésére vonatkozó megállapodás szignálását említi: egy gyárépítési szándéknyilatkozatot írtak alá a felek, aminek mentén megvalósíthatósági tanulmány készül. A beruházás részleteiről várhatóan majd az év végén születhet végleges szerződés.

A mi szempontunkból "melléugrott" a nagymacska

Bár Magyarország kétségkívül vesztesként került ki a folyamatból, néhány értékes tanulságot levonhatunk a jövőt illetően. Egyrészt kérdés, szüksége van-e az országnak még egy autógyárra, miközben a már itt lévő OEM vállalatok is nehezen találnak további munkaerőt. Sokkal fontosabb feladatnak ígérkezik a középvállalati szint megerősítése, hiszen most igen nagy a szakadék a kisebb beszállítók és a multik között. Másrészt hasznos volt felmérni a JLR érdeklődése nyomán, vajon hogy is állunk befogadóképesség tekintetében, vagyis melyik városunk, melyik régiónk adhatna leginkább ottohont egy ilyen beruházásnak. Itt olvasható, hogy milyen következtetésre jutottunk.

Szlovákiában jelenleg három autógyár tevékenykedik - a német Volkswagen, a dél-koreai Kia és a francia Peugeot. Ezek a cégek több ezer alkalmazottnak adnak munkát közvetlen módon, és további tízezreknek a beszállító cégeken keresztül, s az egész iparág a gazdaság húzóágazatát jelenti. A bumm.sk közlése szerint a tavalyi esztendőben 970 ezer gépkocsit gyártottak és a múltban előfordult, hogy a GDP 4 százaléka ettől a három vállalattól származott.
Hirdetés

Kiemelt Partnereink