Gyártók Csalásgyanú: 15 ezer autót hív vissza a Renault

Csalásgyanú: 15 ezer autót hív vissza a Renault

autopro.hu | 2016.01.19 11:44

Csalásgyanú: 15 ezer autót hív vissza a Renault

Biztos, ami biztos alapon szervizbe tereli megannyi modelljét a francia gyártó, hogy kiderüljön, tényleg jelentősen eltér-e az emissziós normáktól autóik károsanyag-kibocsátása. A miniszter őszinte kiszólást tett.

A visszahívás különlegességét az adja, hogy még értékesítés előtt álló példányokat vet vizsgálat alá a Renault. Ezt egyébként nem az OEM, hanem a környezetvédelmi miniszter, Ségolene Royal nyilatkozta január 19-én, hangsúlyozva, hogy az autógyártó elkötelezett a járművek különféle körülmények közötti tesztelését illetően.

A döntés előzményeként francia hatóságok rajtaütésszerű kutatást tartottak a Renault központjában és két Párizshoz közeli telephelyén, kifejezetten az emissziós technológiát, esetleges csaló megoldások alkalmazását vizsgálták. Nem találtak ilyesmire utaló jeleket, eszközöket, ugyanakkor a miniszter egyértelművé tette, valami nem stimmel a gyári és a valós adatok közt.

A miniszter nem kivételez a hazai gyártókkal

Ségolene Royal korábban elszántan fellépett a Volkswagen dízelbotránya idején is az ilyen jellegű csalások ellen. – A VW botrányát követően szeretnénk egyszerre megóvni a járműipart, egyben szem előtt tartani a tulajdonosok érdekeit is – nyilatkozta a miniszter.

Nagy kérdés, a hatósági vizsgálat mennyiben szolgálta az autóipart, közvetlenül a Renault ugyanis már csak a gyanú árnyéka miatt is 22 százalékos részvényzuhanást volt kénytelen realizálni.

Ségolene Royal talányos kijelentéssel hagyta nyitva a témát a jövőre vonatkozóan. – Legyünk igazságosak: nem a Renault az egyetlen gyártó, amelynek modelljei nem felelnek meg az emissziós normáknak – pontos neveket azonban nem említett egyelőre a tárcavezető.

Kiemelt Partnereink