Gyártók Botrány a négyzeten: a VW újabb motorja is érintett lehet

Botrány a négyzeten: a VW újabb motorja is érintett lehet

autopro.hu | 2015.10.22 15:38

Botrány a négyzeten: a VW újabb motorja is érintett lehet

Eddig úgy tűnt, 11 milliónál megáll a német gyártó által megtrükközött autók száma. Egy friss hír szerint viszont tovább ugorhat a mutató, talán nem is kicsit.

Az EA189 kódszámú motorok esetében derült ki, hogy a káros anyagok kibocsátását manipuláló szoftvert telepített ezen autókba a Volkswagen. Legalábbis erről szólta a korábbi információk. Most azonban új kódjel iratkozhat fel a szégyenlistára, ugyanis az EA288 motorok esetében is felmerült az alapos gyanú a trükkös beavatkozásra. Ezt pedig onnan lehet tudni, hogy maga a konszern indított vizsgálatot az ügyben.

Volkswagen EA288 TDI

A német gyártó állítása szerint a motor aktuálisan gyártott, az Euro VI szabványnak megfelelő változata mentes a szoftveres „kiegészítéstől”, ezt a német szövetségi közlekedési hatóság (German Federal Transport Authority) is megerősítette. Úgy tudjuk, az erőforrások ezen legkorszerűbb változatát Győrben is gyártja az Audi Hungaria.

Az EA288 kódjelű motort 1,6 és 2 literes hengerűrtartalommal 2012-ben kezdte gyártani a VW, akkor még az Euro V előírásokhoz igazodva – ezekre fókuszál most a vizsgálat.

Mivel az EA288 az EA189 kódjelű dízelmotorok utódjának tekinthető, a feltételezett modellek köre is hasonló lehet a már ismert érintett modellcsoporthoz. Kapott ilyen motort például a VW Golf és Jetta, a Škoda Octavia, Rapid, Yeti is.

Kiemelt Partnereink