Gyártók Az év ötlete: atomreaktorból Tesla-gyár

Az év ötlete: atomreaktorból Tesla-gyár

autopro.hu/G.I. | 2016.04.07 09:43

Az év ötlete: atomreaktorból Tesla-gyár

Bármilyen merészen hangzik, nem vicc – a különleges felvetés a francia környezetvédelmi minisztertől származik, aki személyesen ajánlotta Elon Musk figyelmébe a páratlan lehetőséget.

A legrégebbi francia atomreaktornak helyet adó Fessenheim neve igencsak németesen cseng, nem véletlenül. Mintegy másfél kilométerre található Németországtól, a fordulatos történelmi múlttal bíró Elzász régióban, amelyet a Tesla frontembere is el tudna képzelni saját bevallása szerint az autógyártó új európai telephelyeként.

Karnyújtásnyira a német határtól, Svájc közelében tárt karokkal várják az amerikai gyártót

Valószínűleg nem maga a reaktor épülete fogadná be a gyártósorokat – noha igazán különleges indusztriál-építészeti bravúr lenne –, a felajánlás hátterében a létesítmény év végi leállása húzódik meg. Az EDF üzem jelenleg 850 munkatársat foglalkoztat: épp ennyien válnak munkanélkülivé hamarosan, ha nem találnak új feladatot nekik.

A franciák tehát sok legyet ütnének egy csapásra, hiszen ha sikerül meggyőzni a Tesla vezérkarát, akikkel heteken belül találkozik az ötletgazda szerepét betöltő Ségolene Royal tárcavezető, akkor az álláshelyek megmentése mellett jó pontokat szerezhet az ország a környezettudatos közlekedés fejlesztésének terén is.

Elon Musk idén Párizsban spekulációnak minősített minden konkrét helyszínötletet, ám elismerően szólt az európai járműipar érdemeiről (16:55-től beszél erről a témáról)

A franciák eddig sem fukarkodtak az elektromos közlekedés támogatását illetően, hiszen 10 ezer eurós bónuszt adnak a kipufogómentes autók vásárlásához a leendő tulajdonoknak, törekvéseik révén zöld közlekedés legnagyobb európai piacaként tartja őket számon az iparág.

Persze más országok is szívesen üdvözölnék a Tesla számukra kedvező gyártelepítési döntését – például hazánk sem titkolja erre vonatkozó erőfeszítéseit.

Kiemelt Partnereink