Gyártók A GM legszívesebben elfelejtené a gyújtáskapcsolók hibáját

A GM legszívesebben elfelejtené a gyújtáskapcsolók hibáját

autopro.hu/B.B. | 2016.08.23 11:55

A GM legszívesebben elfelejtené a gyújtáskapcsolók hibáját

Az autógyártó egy korábbi tervezési hibával kapcsolatos haláleset miatti per megszüntetését kérte a texasi bíróságtól.

Hirdetés

Száznál is több halálos áldozat és még több kisebb baleset köthető a GM gyújtáskapcsolóinak hibájához, mely évekkel ezelőtt legalább akkora (ha nem nagyobb) válságba sodorta az amerikai gyártót, mint a közelmúltban az emissziós határértékek manipulálása a VW-t. A GM ennek ellenére a terebélyes ügyben egészen egyszerű dologra kéri az amerikai hatóságokat: felejtésre.

Egészen pontosan a gyártó egy konkrét tragédia miatti vád ejtését kérte a hamis bizonyítékokra hivatkozva. A 2007-es ügyben ugyanis a gyártó szerint az autó indítókulcsához csatolt további kulcsok súlya miatt nem állhatott volna le a motor, így nem történt volna tragédia. A cég szerint a család utólag másképp próbálja beállítani a történteket, írja az autonews.com.

A mostani eset meglehetősen egyedi, ám azt, hogy a GM egy kulcscsomó méreteiről szóló vitára hivatkozva igyekszik áthárítani a felelősséget a fogyasztóra egy tervezési hiba, majd egy elhúzódó visszahívás miatt, különösen érdekes összehasonlítani a Volkwagen-csoportot a (halálos áldozatot nem követelő) dízelbotrány miatt ért vádakkal és büntetésekkel. A GM az eset miatt összesen kétmilliárd dollárt fizetett büntetésként és civil perek miatt, a VW az Egyesült Államokban 15 milliárdot fog utalni.

Igaz, a GM és a VW ügye között nem lehet teljes párhuzamot állítani, ám a tudatosság előbbinél is jelen volt. A tervezési hiba veszélyeiről a cég alkalmazottai már évekkel a visszahívások megindítása előtt tudhattak, a gyártó azonban a hiba kijavításának komoly anyagi vonzatai miatt nem tett meg mindent a közvetlen életveszély mielőbbi elhárításáért.

Kiemelt Partnereink