Elemzések Orosz olajipari szakértők szerint a következő 3 évben 60 dollár alatt marad az olajár

Orosz olajipari szakértők szerint a következő 3 évben 60 dollár alatt marad az olajár

MTI | 2017.06.02 08:38

Orosz olajipari szakértők szerint a következő 3 évben 60 dollár alatt marad az olajár

A kőolaj áralakulása állt a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum június elsejei munkanapjának középpontjában; a felszólaló orosz olajipari szakértők szerint a következő három évben 60 dollár alatt marad a kőolaj ára.

Hirdetés

Vagit Alekperov, a Lukoil elnöke azt mondta, hogy idén 55 dollár körüli lesz a kőolaj hordónkénti ára. Hozzátette: a következő két évben drágulhat ugyan a kőolaj a kínálat csökkenésére, de "drasztikus" áremelkedésre senki ne számítson. A Lukoil vezetője szerint három év múlva is 60 dollár alatt jegyzik majd a kőolajat, amiben szerepet játszik az energiatakarékos technológia gyors fejlődése és az alternatív energia mind nagyobb térnyerése.

Alekszej Kudrin, volt pénzügyminiszter, akit Oroszország új gazdasági stratégiájának kidolgozásával bízott meg a kormány, a szentpétervári fórumon, 50 dollár fölötti olajárral számol. Amennyiben a kőolaj ára elérné az 55 dollárt, az orosz költségvetés kiegyensúlyozottá válna tette hozzá.

A költségvetés az Urals orosz olajfajta árát veszi alapul. Csütörtökön közölt hivatalos adat szerint az Urals átlagára az idei első öt hónapban 51,29 dollár volt. Egy éve ugyanebben az időszakban az átlagár jóval alacsonyabb, 36,01 dollár volt.

Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter a Bloomberg hírügynökségnek arról beszélt, még ha 40 dollár alá is esne a kőolaj ára, az sem rázná meg az orosz gazdaságot. Régebben az orosz gazdaság jelentősen függött az olajbevételektől, de mint a miniszter csütörtökön elmondta, mára a helyzet megváltozott, a gazdaság már nem függ olyan jelentős mértékben a kőolajtól, mint 5-10 éve. Az egész pénzügyi és költségvetési politika arra épül, hogy 40 dollár, vagy alacsonyabb az olajár, és ilyen árral a "végtelenségig ellenne" az orosz gazdaság jegyezte meg az orosz miniszter.

Kiemelt Partnereink