Elemzések Hol vannak a magyar munkások? – ez volt a 27. hét

Hol vannak a magyar munkások? – ez volt a 27. hét

Pardavi Mariann | 2016.07.11 11:00

Hol vannak a magyar munkások? – ez volt a 27. hét

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint kritikus a munkaerőpiac, a kormány már azt fontolgatja, külföldi munkásokkal enyhítené a helyzetet. Egyebek mellett erről szólt a 27. hét a magyar járműiparban, nézzük, milyen eseményeket jegyzett az autóipar!

Hirdetés

Gyártók

Grzegorz Buchal vezérigazgató közölte: idén 650 ezer motort gyártanak Szentgotthárdon a tervek szerint, ezzel a Opel európai piacra szánt járműveinek 60-70 százalékát látják el motorral. Úgy fogalmazott, eddig ez a legnagyobb kibocsátás, a gyár már csaknem teljes kapacitásán működik, és a termelés jövőre még nőhet.

Grzegorz Buchal

Beszállítók

A Melecs magyarországi üzemében eleinte háztartási gépekhez készítettek elektronikai eszközöket, 2013-ban kezdődött az autóipari beszállítás a fénytechnikai termékekkel és a tachográfok gyártásával.

Átadó a Melecsnél

ügyvezető számolt be a többmilliárd forintos beruházás részleteiről, melynek részeként Győrben készülnek a BMW 5-ös sorozatának LED lámpái.

Az autóipari fémmegmunkálással foglalkozó Sona indiai vállalatcsoportnak eddig csak belföldön, az Egyesült Államokban és Németországban voltak gyárai, de most úgy döntött, hogy Magyarországon épít gyárat 4,2 milliárd forint értékben. Ezzel 130 új munkahelyet hoz létre a Hajdú-Bihar megyei Polgáron.

Az Antolin Hungary Kft. is beruházott, több mint 5,5 milliárd forintos beruházással épített gyártócsarnokot a Kecskeméthez közeli Helvécián, új munkahelyek is létesülnek az autóbelsőket gyártó cégnél.

A Rába a Sojitz Corporation partnereként a következő öt évben is futómű-modulokkal és főegységekkel látja el a japán OEM piacot. A megállapodás alapján különféle futómű-megoldásokat szállít több ezer, jellemzően áruszállításra tervezett középnehéz teherautóhoz és speciális alacsonypadlós buszhoz. Mindkét termékcsaládot a Rába fejlesztette és alakította a japán piac igényeire.

Ünnepel a Freudenberg

A Freudenberg Sealing Technologies hatezer négyzetméteresre bővített gyáregységét, a négymillió eurós befektetéssel hetvenöt új munkahelyet is létrehozott a tömítőkkel foglalkozó cég.

Szolgáltatók

250 ezer vendégmunkásért kiált az ország? Javaslatokat dolgozott ki a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége a kritikussá váló magyarországi munkaerőhiány kezelésére. Rámutatnak, hogy a munkaerőpiacra belépő új generációk sokkal kisebb létszámúak, mint az onnan kilépők (születésszám 1953-ban 206 ezer, 1998-ban 124 ezer), és ez így is fog maradni egy darabig. A fiatalok országok közötti mobilitása megnőtt (kivándorlás), míg az országon belüli mobilitási hajlandóság elmarad a várakozásoktól. A gazdaság elmúlt években megindult bővülése eleve további munkaerőt igényel. A kormány is hozzáfűzte a kommentárját.

A HIPA azt közölte, idén hat új befektető választotta az országot, 32 esetben újrabefektetési döntés született. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok nagy része kedvező helyszínnek találta Magyarországot. Az ágazatok közül továbbra is járműipar dominál, 15 projektet ebben a szektorban valósítanak meg a 38-ból, valamint a munkahelyek számában és a befektetett tőke nagyságában is az első helyen áll.

Dávid Ilona, a Hungrail elnöke

A Hungrail Magyar Vasúti Egyesület közgyűlése a MÁV elnök-vezérigazgatóját, Dávid Ilonát választotta az egyesület elnökévé.

200 millió forintból épült napelempark Sajóbábonyban: a településen 500 kilowatt teljesítményű naperőművet építettek.

Kay Schintzel

Tribológiai Napokat tartottak a kisalföldi megyeszékhelyen. A motorok kenését, a kopást és súrlódást középpontba állító program szervezőjével, a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Belsőégésű Motorok Tanszékének vezetőjével, Kay Schintzellel beszélgettünk.

Barack Obama is elismerte a magyar tudós érdemeit

86 éves korában, július 2-án halt meg Kálmán Rudolf villamosmérnök, matematikus, a modern rendszerelmélet tudományának kiemelkedő alakja, a Kálmán-szűrő atyja.

Techtogether

Július első hétvégéjén rendezték meg Londonban a Shell Eco-marathon európai versenyét, ahol egyéves, megfeszített munka eredményét tesztelhette a SZEnergy Team. Ismét előkelő helyen végzett a győri team.

A napelemes jármű kiemelkedően teljesített Londonban

Június utolsó napja igazi ünnep volt az Arrabona Racing Team életében: bemutatták azt az autót, ami egyedüli magyarként küzdenek meg a német Formula Student versenyen.

Ez a csapat harmadik járműve

Gyártósor

Az Ipar 4.0 összetett, nehezen megfogható vagy tárgyiasítható fogalom: Haidegger Géza, az MTA SZTAKI tudományos főmunkatársa szerint azonban olyan kifejezésekkel közelíthető, mint a nulla selejtes gyártás vagy az optimális gyártási- és munkafolyamatok az integrált anyag – és információáramlás menedzsmentjével. Elmondta azt is, miként tudnak profitálni a kkv-k az új termelési filozófiából.

Kiemelt Partnereink