Elemzések Hihetünk-e még Kínának?

Hihetünk-e még Kínának?

MTI/autopro.hu | 2015.08.12 09:04

Hihetünk-e még Kínának?

Egy napon belül ismét leértékelte a jüant a központi bankjuk, holott megígérték, egyszeri lépésről van szó. Közben egyre több elemző érzi úgy, hogy az ázsiaiak kozmetikázzák a gazdasági mutatóikat.

Hirdetés

A kínai jüan tovább gyengült, miután a központi bank augusztus 12-én piacnyitás előtt 6,3306 jüan/dollárban állapította meg a kínai fizetőeszköz újabb középárfolyamát, az egy nappal korábban rögzített 6,2298 jüan/dolláros értékhez képest. Amint megírtuk, előző nap a Kínai Népi Bank 1,9 százalékos leértékeléssel lepte meg a nemzetközi piacokat, azt hangsúlyozva, hogy egyszeri kiigazító lépésről van szó.

A mostani a kínai fizetőeszköz legalacsonyabb árfolyama 2011 augusztusa óta. Az újabb leértékelés után a kínai központi bank azt kommunikálta, hogy a hazai és a világgazdaság teljesítményére tekintettel a jüan tartós leértékelésének nincs alapja. Talán így van, de az elmúlt időszak mutatványai után nehéz eldönteni, mit higgyünk el az ázsiai állam által kommunikált üzenetekből. Egyre több közgazdász kételekedik ugyanis a a kínai gazdasági növekedés mutatószámainak hitelességében. A gyanú szerint a megfelelő szervek valószínűleg rendre kozmetikázzák az adatokat.

Ami a jüan árfolyammozgatását illeti: egyes elemzők előző nap úgy vélekedtek, hogy az első beavatkozás elsősorban a gyenge makrogazdasági adatokra adott válasz lehet, de egy hosszú távú cél elérését, a jüan világpénz-státusának elnyerését is szolgálhatja. Pár nappal korábban csalódást keltő - 8,3 százalékos zuhanást jelző - júliusi exportadat jött ki Kínában, a termelői árak pedig csaknem hatéves mélypontra süllyedtek. Megfigyelők szerint a kínai gazdaság tényleges növekedése elmaradhat a hivatalosan közölt 7 százaléktól.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdai közleményében azt írta, hogy a jüan napi középárfolyam-megállapításának mechanizmusában eszközölt változtatás "üdvözlendő lépésnek tűnik", mivel lehetővé teszi a piaci erőknek, hogy nagyobb szerepet játsszanak az átváltási árfolyam alakításában.

- Az átváltási árfolyam nagyobb rugalmassága fontos Kína számára, amely arra törekszik, hogy gazdaságában meghatározó szerephez jutassa a piaci erőket, és gyorsan integrálódjon a globális pénzpiacokba - hangsúlyozta közleményében az IMF szóvivője.

Persze az IMF ezt a közleményét még az első leértékelés kapcsán írhatta, azóta némileg színesedett a történet.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink