Elemzések Elérkezett a várva-várt fordulat a cégpiacon?

Elérkezett a várva-várt fordulat a cégpiacon?

MTI | 2016.04.14 10:31

Elérkezett a várva-várt fordulat a cégpiacon?

2013 közepe óta először ismét nőtt a működő cégek száma 2016 első negyedévben, derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből.

Hirdetés

A cég szerdai közleményében ismerteti: a csaknem hároméves időszak alatt több mint 36 ezerrel csökkent a magyarországi cégek száma, majd a 2015. év végi 524 237-es mélypontot követően 2016 első negyedévének végére 525 ezer fölé emelkedett.

Pozitív várakozásokra ad okot az új cégek számának minimális emelkedése: az első negyedévben az egy évvel korábbi 6627-tel szemben 6666 új cég alakult. A legtöbb új társaság az építőipari, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végző és a kiskereskedelmi cégek közül került ki. Az ingatlanszektorban, a nagykereskedelemben, az adminisztratív és szolgáltató tevékenységet végző területeken is 500-nál több új vállalkozás jött létre.

A működő vállalkozások száma a következő hónapokban várhatóan beáll majd egy stabil szintre - ennek előjelei már a múlt év utolsó negyedévében, illetve az idei első negyedévben megfigyelhetők voltak -, ám kétségtelen, hogy ebben a folyamatban inkább a cégtörlések számának visszaesése játszik majd nagyobb szerepet, mint a cégalapítási kedv növekedése - írja közleményében a Bisnode.

Kiemelt Partnereink