Trend Távoztak a Google alapítói

Távoztak a Google alapítói

MTI/autopro.hu | 2015.08.11 10:46

Távoztak a Google alapítói

De nem mentek messzire. Trükkös cégcsoportfejlesztésbe kezdtek, lépésük akár irányadó is lehet a jövő techcégei számára. Külön csomagba került a sofőr nélküli járművek fejlesztéséért felelős Google X.

Hirdetés

Otthagyta a világ egyik legértékesebb márkáját fenntartó cég vezetői székét Larry Page, Eric Schmidt és Sergey Brin. Se összeveszés, se visszalépés nem áll a háttérben, éppenséggel nagyot lépnek előre - még önmagukhoz képest is - a vállalat alapítói. Alphabet néven olyan anyavállalatot hoztak tető alá, amely megában foglalja majd a Google szervezetét is, továbbá minden más szatelit vállalkozást, amely a munkájuk nyomán szárnyra kapott.

A Google új vezére Sundar Pichai lesz, míg Larry Page az Alphabet vezérigazgatója, Sergey Brin az elnöke lesz, az ügyvezető elnöki titulus és feladatkör pedig Eric Schmidtnek jutott. Az Alphabet leányvállalatainak vezetése változatlan marad.

Larry Page a szabad kezű sofőr helyén, mögötte Sergey Brin, a háttérben Eric Schmidt

A Google márkanevet és a kapcsolódó termékeket, szolgáltatásokat továbbviszi az Alphabet, emellett szárnya alá gyűjti aaz öregedés elleni szereket kutató Calico biotechnológiai vállalatot, a Life Sciences egészségügyi céget, a Fiber nagysebességű internetszolgáltatót, az okos háztartási berendezéseket gyártó Nest céget, a Google Ventures és a Google Capital befektetési egységeket, valamint a vezető nélküli gépjárművek, a drónalapú szállítás és más projektek kifejlesztésére szakosodott Google X vállalatot.

Az összes Google-értékpapír automatikusan ugyanannyi, ugyanolyan jogosultságú Alphabet-részvénnyé alakul át. A cég szerint az új működési struktúra számos projekt számára nagyobb függetlenséget, kockázatvállalási szabadságot és nagyobb pénzügyi átláthatóságot biztosít.

A struktúra meglepő váltást jelent, ám nem példa nélküli ilyne ernyőszervezet kialakítása. Warren Buffett például most készül élete legnagyobb - éspedig járműipari - befektetését meglépni, amelyet az a Berkshire Hathaway holding hajthat végre, amely a vasúti sínek gyártásától a Fruit of the Loom alsóneműkig széles ipari tevékenységskálát foglal magában.

A Google nyeresége az elmúlt három hónapban 4,3 milliárd dollár volt, a cég készpénztartaléka pedig 61 milliárd dollár.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink