Trend Szigorúbb tesztekkel előzné meg az EU az újabb botrányokat

Szigorúbb tesztekkel előzné meg az EU az újabb botrányokat

autopro.hu | 2015.10.15 16:36

Szigorúbb tesztekkel előzné meg az EU az újabb botrányokat

Leáldozhat a laborokban végzett emissziós teszteknek, ha a tagállamok rábólintanak az Európai Bizottság terveire. Nem teketóriázhat senki, három nap jut a válaszadásra.

Hirdetés

Az eddiginél sokkal szigorúbb károsanyag-kibocsátási tesztek rendszerét vezetnének be az EU területén, válaszul a Volkswagen dízelbotrányára, illetve az annak kapcsán felmerülő dilemmákra. Az unió útjain futó járművek többségében közismerten dízelmotor dolgozik, a határértékek ellenőrzése viszont eddig tipikusan laboratóriumi körülmények között zajlott.

Az Európai Bizottság azt szeretné elérni, hogy a közeli jövőben, 2017-től már valós menetkörülmények között ellenőrizzék az értékeket, amelyek akár 4-500 százalékos eltérést is mutathatnak a laboros tesztekhez képest.

Nem titkolja a központi szervezet, hogy halogatás fel sem merülhet az ügyet illetően. A kedden meghozott döntésre péntekig várnak visszajelzést a tagállamoktól, hogy aztán október 28-án szavazásra lehessen bocsátani a munkadokumentumot. A pontos részleteket egyelőre nem hozták nyilvánosságra, az egyelőre javaslatként megfoglamazott tervet bizalmasan kezeli az EU.

Kiemelt Partnereink