Trend Már meg is van a németek terve az elektromos töltőhálózat kiépítéséhez

Már meg is van a németek terve az elektromos töltőhálózat kiépítéséhez

autopro.hu/B.B. | 2016.11.17 10:30

Már meg is van a németek terve az elektromos töltőhálózat kiépítéséhez

Alig egy hónapja döntött úgy a VW, a Daimler és a BMW, hogy összefognak a villanyautókat kiszolgáló infrastruktúra fejlesztéséért – az autógyártók igazán kézenfekvő megoldást választottak.

Hirdetés

Egy benzinkúthálózat üzemeltetőjével tárgyal a három német prémium autógyártó, írja az Automobilwoche. A trió a szénhidrogén-alapú járműveket kiszolgáló infrastruktúrát kihasználva kezdené meg az elektromos autók európai töltőhálózatának kiépítését. Bár a többségében az autópályák melletti kutakat üzemeltető Tank & Rasttal kezdeményezett tárgyalásokról a felek nem akartak nyilatkozni, a kapcsolatfelvétel jól mutatja az autógyártók elképzeléseit.

Bár az elektromos töltőállomások száma folyamatosan növekszik Németországban (számuk június végén 6517 volt), a környezetbarát járművekkel még mindig bátor vállalkozásnak számít egy-egy hosszabb út megkezdése. A VW, a Daimler és a BMW az elektromos kocsik telepeibe 20-30 perc alatt több száz kilométerre elegendő áramot tápláló összeurópai rendszer alapjait először éppen ezért az autópályák mentén hozná létre.

A hosszútávú használatot segítő program nagy löketet adhatna az elektromos kocsik értékesítésének, amire szükség is van: bár a szegmens értékesítései folyamatosan emelkednek, az ilyen kocsik benzinesekhez viszonyított ára még mindig magasnak mondható, ezeket pedig gyakran az állam által nyújtott támogatások sem tudják teljes mértékben ellensúlyozni.

Kiemelt Partnereink