Trend Hamarosan robotrendőrök fognak igazoltatni?

Hamarosan robotrendőrök fognak igazoltatni?

autopro.hu | 2014.07.30 08:57

Hamarosan robotrendőrök fognak igazoltatni?

Két helyszínen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és a BME-n rendezték meg az Application of Robotics for Enhanced Security (ARES’14) elnevezésű workshopot.

Hirdetés

A résztvevők egyre bővülő nemzetközi csapata eredetileg Székely Zoltán őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának tanársegédje kezdeményezésére jött létre. Kilenc ázsiai és európai országot, köztük Magyarországot képviselő kutató, tizenkét intézmény vesz részt a projektben - adta hírül a bme.hu.

Korondi Péter, a BME MOGI Tanszék vezetője szerint jogászok, szociológusok, pszichológusok és etológusok alapos előkészítő munkájára van szükség ahhoz, hogy egy robotrendőr idővel az utcára lépjen. Úgy vélekedett, hogy nem lehet egy ilyen gép létrehozását pusztán a műszaki kutatók belügyének tekinteni. A kb. 6-8 évre tervezett projekt első mérföldköve éppen ezért a rendőrrobotok működéséhez szükséges jogi és szociális háttér megteremtése lesz. A BME tanszékvezetője a projekt nehézségének és a kivitelezés időigényességét azzal is magyarázza, hogy egymástól nagyrészt távoli tudományterületek képviselőinek szükséges egy asztalhoz ülniük, és a közös fogalomrendszert megtalálniuk.

A kutatási program konzorciumi partnerei

A workshop második, zártkörű napján a résztvevők a kialakuló konzorcium lehetséges tagjaiként az EU által biztosított H-2020-as pályázat vonatkozó részleteire koncentráltak. Korondi Péter szerint olyan folyamat indult el, amely biztonságosabb társadalomhoz vezethet. - Ennek talán 2020 körül része lesz a MOGI Cop is, amely a MOGI robotsorozat legfiatalabb tagja lehet - fogalmazott a tanszékvezető.

A teljes cikk itt olvasható.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink