Szolgáltatók Német tapasztalatokból merítenek a hazai szakszervezetek

Német tapasztalatokból merítenek a hazai szakszervezetek

Gégény István | 2017.03.01 11:01

Német tapasztalatokból merítenek a hazai szakszervezetek

Kecskeméten megnyílt az IG Metall és a Vasas Szakszervezetek második közös hazai irodája. Az első ilyen központ egy éve működik Győrben – nem véletlenül erre a két városra esett a választás.

Hirdetés

A tél utolsó napján adták át a TPI (Transnationale Partnerschafts Initiative) második magyar irodáját. A rendezvényen jelen volt Wolfgang Lemb, a németországi IG Metall szakszervezeti szövetség ügyvezető elnökségi tagja, aki szerint eredetileg is az volt a terv, hogy az Audi közvetlen közelében alapítsanak elsőként ilyen szolgáltató központot, majd a következő ütemet a Mercedes-Benz és beszállítói által alkalmazott dolgozók elérése, támogatása jelenti.

Ez valósult meg most, az iroda pedig ismeretek bővítésével, a taglétszám növelésével és alapvető bátorító hatással törekszik rá, hogy hozzájáruljon a munkavállalói érdekek hatékonyabb érvényesítéséhez. A kecskeméti induláshoz az elhangzottak szeritn jó referenciát jelent a győri iroda eddigi működése, s a további tervek Észak-Magyarország felé történő terjeszkedést is magukban foglalnak.

– A német modell nem alkalmazható egy az egyben Magyarországon, de látni kell, hogy Németország rengeteg céggel van jelen Önöknél, az Audi, a Daimler és az Opel a legnagyobb invesztoroknak számítanak – fogalmazott Wolfgang Lemb. Ebből pedig az következik szerinte, hogy kimondottan előnyös a német vállalati kultúra, valamint az ottani szakszervezeti tapasztalatok megismerése, elsajátítása a magyar kollégák számára. - Jó körülmények biztosítását elérni világszerte, ez a célunk – tette hozzá az IG Metall vezető képviselője.

Wolfgang Lemb és Balogh Béla

– Különleges időszakban nyitjuk meg ezt a kecskeméti irodát, hiszen 140 éves a Vasas, hazánk legtekintélyesebb vállalati szakszervezete – vett át a szót Balogh Béla, ezen szervezet elnöke. Úgy tapasztalja, az IG Metallal fennálló jó kapcsolatuk egyre több lehetőséget rejt magában. A járműiparra vonatkozó 200 munkaadónál működik tagszervezetük, ezekből 118 multinacionális cég, amelyek közül 40 rendelkezik német anyavállalattal. Szóba került, hogy a munkaerőpiac aktuális helyzete miatt lehetőség nyílik a bérek növelésével kapcsolatos aktívabb tárgyalásokra. – A német bérek szintjének elérésére törekszünk, e tekintetben 2017-ben bátrabbak lehetünk – ismételte meg Balogh Béla a szakportálunknak korábban adott nyilatkozata hangsúlyos üzenetét.

A Vasas dél-alföldi régiójának képviseletében Bere Ferenc rámutatott: a most megnyitott iroda konkrét feladatainak fókuszában a Mercedes-Benz gyár bővítése és az ehhez kapcsolódó beszállítófejlesztés áll majd. Jelenleg mintegy ezer tagja van szakszervezetüknek a helyi autógyárban, ezt a létszámot szeretnék tovább növelni.

Kiemelt Partnereink