Szolgáltatók Molnár Attila: Komárom továbbra is vonzza az ipari beruházásokat

Molnár Attila: Komárom továbbra is vonzza az ipari beruházásokat

Gégény István | 2016.03.16 12:21

Molnár Attila: Komárom továbbra is vonzza az ipari beruházásokat

A polgármesterrel járműipari beszállítók érkezéséről, újabb letelepedéseket elősegítő infrastrukturális fejlesztésekről és Szlovákia közelségének hatásairól is beszélgettünk.

Hirdetés

– Amikor másfél éve beszélgettünk, még leginkább tervasztalon létezett a kikötőfejlesztés, az ipari park bővítése. Milyen állapotban vannak a város vállalkozásösztönző beruházásai, s milyen mutatószámok szegélyezik ezeket az új ipari lehetőségeket?
– Az ipari parkban található 40 hektáros terület kisajátítására még 2011-ben került sor. A kivitelezés több ütemben valósult meg. Elsőként közel 1 kilométer hosszan megépült a gerincút, majd ennek északi oldalán az egyesített gyalog- és kerékpárút. A második ütemben az ivóvíz, a szennyvíz és a közvilágítási hálózat, valamint csapadék csatorna épült. Az említett újabb fejlesztés műszaki átadása 2015 májusában megtörtént, egy Komárom és Ógyalla (Hurbanovo) települések által közösen megvalósított 2,5 millió eurós program keretében. Sokan megmosolyogtak bennünket, amikor a gazdasági válság kellős közepén területet vásároltunk az ipari parkban. Az idő azonban bennünket igazolt, hiszen e fejlesztésnek is köszönhetően települt hozzánk egy járműipari beszállító, a lengyel Alumetal, amely 10 hektáros területet vásároltak tőlünk, és mintegy 10 milliárdos beruházást hozott városunkba. A komáromi hajókikötőt a tavalyi év végén adtuk át, ez a beruházás mindössze négy hónap alatt valósult meg 728 millió forintból. A kikötő területe logisztikai szempontból kiemelt jelentőségű, hiszen az autópálya közelsége, a vasúti pálya és rendező pályaudvar kialakítása lehetőséget nyújtott az intermodális rendszer kialakításához. A fejlesztéseknek köszönhetően a kikötői áruforgalom jelentős mértékben nőhet, akár a jelenlegi ötszörösére.

Molnár Attila, Komárom polgármestere

– Alumetal, Racemark, Kayser Automotive – néhány név a Komáromban működő, újonnan érkező, vagy a várossal legalábbis hírbe hozott járműipari cégek sorából. Milyen konkrét megállapodások, fejlesztések, megtelepedések zajlottak a közelmúltban, s milyen terveik vannak ezt az iparágat illetően a jövőben?
– Tavaly nyár közepén a komáromi Városházán írtuk alá az említett Alumetal vállalat és Komárom Város Önkormányzata között létrejött végleges adásvételi szerződést. A 2012-ben 242 millió eurós árbevételt produkáló, Európában jelenleg az ötödik legnagyobb finomítónak számító járműipari vállalat hulladékfémből állít elő úgynevezett másodlagos alumíniumot az autóipar számára. A Komáromban tervezett üzem kapacitása évi 66 ezer tonna alumínium öntvény előállítását célozza meg. Foglalkoztatás tekintetében az előkészítő műveletek, az öntödei kemencék kiszolgálása, a raktári és anyagforgalom biztosítása, az irodai munkák megközelítőleg 150 munkatárs közreműködését igénylik. A munkavállalók felvételét elsősorban a komáromiak köréből kívánja megoldani a cég. Emellett valamennyi ipari parki cégünk kapacitásbővítést jelentett be. Ezek közül a legnagyobb volumenű a Foxconn, és a Motivating Graphics fejlesztése lesz. Ugyancsak örömteli, hogy tavaly nálunk telepedett le a mezőgazdasági gépeladással foglalkozó Agrotec Kft. is. Ugyancsak tárgyalunk több komoly befektetővel, így reményeim szerint nemsokára két élelmiszeripari cég, valamint egy további társaság kezdheti meg termelését a parkban. Mindezek azt mutatják, hogy a város ipara diverzifikáltabb lett, ma már nem csupán egyetlen nagy gazdasági társaságra és annak beszállítóira támaszkodunk, hanem több szegmensben is érdekeltek vagyunk, ezáltal több lábon állunk.

Krysztof Blasiak, a lengyel Alumetal cégcsoport alelnöke, Molnár Attila Komárom és Stubendek László Észak-Komárom polgármestere, valamint Kancz Csaba, a Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott a beszállító bemutatkozó rendezvényén

– Egyre komolyabb kihívást jelent a magyar cégek számára a megfelelő létszámú és megfelelően képzett munkaerő biztosítása. A demográfiai okok és az elvándorlás a szomszédos országok, így Szlovákia csábító ereje is egyre nyilvánvalóbb tényező. Milyen tapasztalataik vannak erre vonatkozóan?
– Komárom egy város, mely két ország területén helyezkedik el. A megfelelő számú és megfelelően képzett munkaerő egyrészt saját közigazgatási területünkről, másrészt a környező településekről, illetve a Felvidék közelségéből adódóan biztosított. A közeljövőben megépülő új Duna-híd mérföldkő lesz. Az átkelő egyelőre még beláthatatlan lehetőségeket hordoz magában a város fejlődése terén.

Kiemelt Partnereink