Szolgáltatók Egyre jobban hiányzik az autók kiberbiztonsági védelme

Egyre jobban hiányzik az autók kiberbiztonsági védelme

autopro.hu/B.B. | 2016.09.16 10:00

Egyre jobban hiányzik az autók kiberbiztonsági védelme

Egyre többen sürgetik az NHTSA-t a szükséges irányelvek megalkotására, legutóbb a kongresszus négy tagja hangsúlyozta az autók számítógépes rendszereinek védelmének fontosságát.

Hirdetés

Szinte minden nap érkezik hír valamilyen technikai újításról, az autógyártók és a beszállítók pedig hasonlóan gyors tempóban jelentik be, hogy egy-egy fejlesztés elérhetővé válik a fogyasztók számára. Ezzel a folyamattal nem tartanak lépést a kiberbiztonságra vonatkozó előírások, így az egyre okosodó autók számítástechnikai védelme továbbra is megoldásra váró feladat.

Most négy republikánus képviselő szólította fel a legnagyobb amerikai közlekedésbiztonsági szervezetet a szükséges irányelvek kidolgozására. Az NHTSA-nak szóló levél írói egy 2014-ben gyártott Jeep modell digitális feltörését említették a szabályozási igény példájaként.

Az újabb gyártású autók hackereknek való kitettségére több kutatás is rávilágított: bár pontos adatok nem ismertek, akár autók milliói felett is átvehető az uralom, így egy számítógép segítségével távolról többek között akár a fékek és a szervokormány is befolyásolhatók, írja az autonews.com.

Az NHTSA nem kívánta kommentálni a kongresszus tagjainak megszólalását, azt azonban kijelentette, hogy a következő hetekben kiadnak az autóipar számára a kiberbiztonsággal kapcsolatos néhány irányelvet.

Kiemelt Partnereink