Szolgáltatók Az Unió Ön helyett is betartaná a megengedett sebességet

Az Unió Ön helyett is betartaná a megengedett sebességet

autopro.hu/B.B. | 2017.01.31 10:32

Az Unió Ön helyett is betartaná a megengedett sebességet

Nem hiába nem nyerte el még az ADAC tetszését sem az az új EU-s tervezet, mely szerint a kocsik maguktól tartanák be a sebességkorlátozásokat.

Hirdetés

Bizonyos szempontból minden autó önvezető lehet, hiszen egy új Európai Uniós elképzelés szerint kötelezővé tennék az autógyártóknak, hogy a sebességhatárokat mindenképpen betartó szoftveres funkcióval szereljék fel termékeiket. Az automatizált fékrendszerek segítségével Brüsszel számításai szerint 37 százalékkal csökkenhetne a halálos balesetek száma. Az önműködő fékek az elképzelések szerint 2020-tól jelenhetnének meg a hétköznapi használatban, 2022-től pedig kötelező lenne beépítésük a gyártás során, írja az Automobilwoche.

Persze az íróasztal mögül jól csengő tervek még korai fázisban vannak, gyors előretörésüket nem fogja segíteni, hogy a javaslattal többek között az ADAC sem ért egyet. A szervezet álláspontja érthető, hiszen nem egy példa van rá, amikor egy-egy szabálysértés nem előidézi, hanem épp segít elkerülni a bajt. A törekvés mindenesetre ha nem is tűnik életszerűnek, biztató: az Európai Bizottság hasonló technológiák sorát szeretné megvizsgálni a közlekedésbiztonság javítása érdekében.

Bár sok autó már ma is képes az éppen aktuális sebességkorlátok felismerésére, ezek a gépek többnyire még csak figyelmeztetik a sofőröket – becslések szerint ezzel is nyolc százalékos javulást hozva a végzetes balesetek terén. A jelenleg az utakon futó járművekben a szabályokat önmagától betartó rendszer még kikapcsolható a funkció – ha van egyáltalán.

Kiemelt Partnereink