Szolgáltatók Amerika is üzent Londonnak

Amerika is üzent Londonnak

MTI | 2016.06.22 11:40

Amerika is üzent Londonnak

Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve (szövetségi tartalékrendszer, Fed) elnöke úgy látja, bizonytalanok az amerikai gazdasági kilátások, a brexitnek pedig súlyos következményei lennének.

Hirdetés

A jegybankot 2014 óta vezető közgazdász szerint "jelentős bizonytalanság" jellemzi az amerikai gazdaságot, és a világgazdaság kilátásai is "sérülékenyek". Az amerikai központi bank ezért "óvatos lépésekre" készül, mondta, utalva ezzel a jegybanki alapkamat esetleges emelésére.

Janet Yellen a munkaerőpiac szűkülését és a beruházások csökkenését említette az amerikai gazdaság gyengülésének jeleiként. Bár hozzátette: ő és munkatársai arra számítanak, hogy ez a trend hamarosan megfordul. Különösen aggasztónak nevezte, hogy a munkanélküliség elsősorban a kisebbségeket, ezen belül is kivált az afroamerikaiakat és a spanyol-ajkúakat sújtja.

A jegybank elnöke kitért a britek esetleges kilépésére az Európai Unióból. Kifejtette, hogy ennek az egész világgazdaságra, és benne az amerikai gazdaságra is kedvezőtlen hatása lenne: bizonytalanságba taszítaná a gazdaságot, és bár lehetetlen pontosan megjósolni a következményeket, a pénzügyi piacok szerinte sérülékenyekké válnának. Hangsúlyozta, hogy az esetleges brit kilépéssel megváltozna a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, és veszélybe kerülne az amerikai pénzügyi stabilitás.

Kiemelt Partnereink