Gyártósor Ha nincs elég munkaerő, jöhetnek a robotok

Ha nincs elég munkaerő, jöhetnek a robotok

autopro.hu | 2015.04.22 11:49

Ha nincs elég munkaerő, jöhetnek a robotok

Így gondolják legalábbis az automatizálást kényszerből választó kínai Guangdong tartomány vezetői, ahol a gyártócégek koncentrációja alighanem a legmagasabb a világon.

Hirdetés

Óriási összeget, 43 ezer milliárd forintnak megfelelő forrást (943 milliárd jüan) szán Kína dél-keleti régiója a robotokkal történő gyártás „nagypályás” elterjesztésére. A különféle ösztönzések és támogatások révén a helyi kormányzat 3 éven belül gépekre cserélné a gyártósori munkásokat. Mintegy 1950 vállalatot érint a törekvés, akik felé elvárás, hogy 2017-re már kimagasló automatizálást hajtsanak végre a termelésükben.

Főként a járműipart érinti a módszerváltás, de a háztartási gépeket, elektronikai eszközöket gyártó cégek is benne vannak a kalapban. Pedig Guangdong tartományban nincs hiány lakosságban, potenciális munkaerőben, azonban a Kínán belüli munkaerő-piaci változások miatt egyrészt más régiók jobb feltételeket teremtve elszívják a munkásokat, másrészt maguk a cégek is rendre úgy ítélik meg, van kedvezőbb hely is az országon belül, vagy más államokban a gyáruk számára.

A tömeges olcsó munkaerő megléte ma már ugyanis inkább Kína belső régióira jellemző, míg a tengerparti területek, így Sanghaj és Guangdong is komoly kihívásokkal küzd. A döntéshozók tehát nem a gyorsabb termelés szándékával forszírozzák a robotok üzembe helyezését, hanem az említett trendek ellenhatásában bízva léptek.

Nyilvánvalóan adódik a kérdés, honnan szereznek be a vállalatok ekkora mennyiségben ipari robotokat? A kínaiak reménye szerint hazai gyártóktól vásárolnának, amivel az a gond, hogy bár az igény jelentős, a kellő szakértelem – évtizedes robotgyártói tapasztalat – megléte kétséges. E helyzet kifoltozására 2017 végéig két új gyár épülhet a tartományban, ahol azokat a robotokat fogják elkészíteni, amelyeket aztán a helyi gyárak használhatnak majd.

Kiemelt Partnereink