Gyártók Zöld ágra jutott a VW, az Audi és az USA

Zöld ágra jutott a VW, az Audi és az USA

autopro.hu/B.B. | 2016.12.22 12:30

Zöld ágra jutott a VW, az Audi és az USA

Megszületett a megállapodás a dízelbotrány egyik legproblémásabb motortípusával kapcsolatban: a német gyártó újabb húszezer kocsit vásárol vissza az Egyesült Államokban.

Hirdetés

Jóval több mint egy évvel a dízelbotrány kirobbanása és több hónapos huzavona után úgy tűnik, sikerült tisztázni a háromliteres, hathengeres dízelmotorok manipulálásának rendezési ügyét. A VW-konszern vállalta, hogy az USÁ-ban ilyen motorral szerelt nyolcvanezer autó közül minden negyediket visszavásárolja. Amennyiben a maradék hatvanezer jármű esetében a szoftver csalásmentesítése nem sikerül az emisszió és a fogyasztás megugrása nélkül, ezek tulajdonosai is gyártó visszavételre készülhetnek.

A javarészt Audi márkájú prémium és luxuskategóriás kocsikat érintő ügy rendezéséről Charles Breyer amerikai bíró számolt be. Az ügy, melyben Porsche Cayenne és VW Touareg gépek is érintettek, várhatóan egymilliárd dollárjába kerül majd a német autógyártónak.

A visszavásárlásra főleg a régebbi, 2009 és 2012 között gyártott autók gazdái számíthatnak, mivel ezeknél szinte lehetetlen a szoftveres visszahívás sikeres lebonyolítása. A Volkswagent a háromliteres motorok miatt is az alternatív meghajtások amerikai támogatására kötelezték, vagyis a dollármilliárdos összeg egy része, 225 millió dollár biztosan környezetvédelmi alapokhoz kerül.

A régebbi modellek (2009-2012) visszavásárlásán, az újabbak (2013-2016) javítási kötelezettségén és a zöld szervezeteknek fizetett összegen túl a VW-csoport egy negyedik pontot is elfogadott: 25 millió dollárt kell fizetniük Kalifornia államnak. Ezen túl a gyártó azt is vállalta, hogy 2020-ig legalább három elektromos kocsit mutat be a helyi piacon, melyekből évente ötezer darabot értékesít.

Bár a megállapodás nem lesz olcsó, az Automobilwoche szerint a gyártó komoly előrelépésnek nevezte a megegyezést – ez érthető, hiszen úgy látszik, végül csak sikerülhet lezárni a dízelbotrányt az Egyesült Államokban.

Kiemelt Partnereink