Gyártók Scania: Soha többé fosszilis energiahordozó!

Scania: Soha többé fosszilis energiahordozó!

autopro.hu/Sz.K. | 2017.03.31 13:55

Scania: Soha többé fosszilis energiahordozó!

A Scania 2020-ra világszerte - ahol csak lehet - fosszilis energiahordozóktól mentesen előállított elektromos áram használatára tér át. Ezt az ígéretet tette a gyártó a 2017-es Föld Órája alkalmával.

Hirdetés

A vállalat dániai, franciaországi, norvégiai, lengyelországi és svédországi tevékenységeihez felhasznált összes elektromos áram már jelenleg is fosszilis energiahordozóktól mentes.

A Scaniának a fenntartható szállítási rendszerekre való átállásban játszott vezető szerepért tett erőfeszítései nemcsak az intelligens és energiahatékony szállítási megoldások kifejlesztésére terjednek ki, hanem a vállalat saját energiafelhasználásának optimalizálására is.

„A Scaniának magának is élenjárónak kell lennie ebben az átállásban. Szigorú követelményeket támasztunk a beszállítóinkkal szemben, hogy tartsák magukat a legmagasabb szintű környezetvédelmi szabványokhoz, és alkalmazzanak új, illetve innovatív technológiákat. Sok ügyfelünk szintén ambiciózus környezetvédelmi célkitűzéseket követ” – mondta Anders Williamsson, a Scania alelnöke és beszerzési vezetője.

Az átállás jelentősen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást egy olyan méretű gyártóvállalat esetében, mint a Scania, azonban a vállalat elkötelezettsége nem korlátozódik csupán a gyártóüzemeire, hanem minden tevékenységére kiterjed, nem utolsósorban több száz Scania márkaszervizre is.

Az átállás nem csupán a gyártóüzemekre korlátozódik, hanem minden tevékenységére kiterjed.

Skandináviában az általuk felhasznált energia elsősorban vízerőművekből származik, míg Franciaországban és Lengyelországban a szél- és a napenergia a legelterjedtebb.

Azokban az országokban, ahol nem szabályozzák az energiapiacot, a Scania nem tud fosszilis energiahordozóktól mentes forrásból elektromos áramot beszerezni. Itt a gyártó rendelkezésre álló alternatívákat alkalmaz majd a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására.

A vállalat célja 2020-ig végrehajtani az átállást a fosszilis energiahordozóktól mentes elektromos áram használatára az összes olyan országban, ahol ezek az alternatívák rendelkezésre állnak. Jelenleg a Scania által beszerzett vagy házon belül előállított elektromos áram 79 százaléka fosszilis energiahordozóktól mentes forrásokból származik.

Többek között Olaszország, Hollandia és az Egyesült Királyság is azon országok közé tartozik, amelyek a következők lesznek a 100 százalékosan fosszilis energiahordozóktól mentes elektromos áram használatára való átállásban.

Kiemelt Partnereink