Gyártók Most Kanadában készülhet büntetésre a VW, a Bosch tisztázta magát

Most Kanadában készülhet büntetésre a VW, a Bosch tisztázta magát

autopro.hu/B.B. | 2016.12.21 10:30

Most Kanadában készülhet büntetésre a VW, a Bosch tisztázta magát

Mi más kötné össze a két esetet, mint a dízelbotrány: az autógyártó 1,6 milliárd dollárnak inthet búcsút, a beszállító viszont várhatóan rendezi 300 millió dollárról szóló perét.

Hirdetés

Úgy látszik, megállapodásközeli helyzetbe került a Volkswagen a kanadai hatóságokkal: a német gyártó vállalta, hogy 1,6 milliárd dollár értékben visszavásárolja és kártérítésfizetésben részesíti a manipulált dízelmotorokkal szerelt kanadai ügyfeleit. A csoportos per eredményeként létrejövő ügylet bírósági megerősítése még hátravan, ám a Kanadai Versenyhivatal már megtette az autógyártó fizetésről szóló bejelentését.

Az országban 105 ezer modell érintett a dízelbotrányban, az Automotive News szerint a tulajdonosok 1,1-1,3 millió forintnyi kártérítésre számíthatnak. Az összeget nem egyedül a VW állja, a büntetés egy részét az Audi fizeti.

Bár a kanadai megállapodás kedvezőbbnek mondható az USÁ-ban kötötthöz képest, a konszern nem nyugodhat meg: az újabb bírósági határozat fokozottan példaértékű lehet az európai országok hatóságai és fogyasztói számára.

Szinte a kanadai hírekkel egyidőben tette közzé a Bosch, hogy várhatóan következmények nélkül zárul egy ellen zajló, 300 millió dolláros bírsággal fenyegető USA-beli bírósági eljárás. Amerikai, dízelüzemű járműtulajdonosok egy csoportja még tavaly perelte be a beszállítót, mondván, jelentős szerepük volt a VW-csoport csaló szoftvereinek megalkotásában.

Bár a hatósági eljárás még ebben az esetben sem zárult le, a stuttgarti székhelyű beszállító botrányban mutatott „tudatos és aktív szerepvállalását” valószínűleg nem sikerült bizonyítani.

Kiemelt Partnereink