Gyártók Csúcsra ért a svéd gyártó

Csúcsra ért a svéd gyártó

MTI | 2016.01.27 16:17

Csúcsra ért a svéd gyártó

A Scania haszongépjármű gyártó vállalat történetének legmagasabb forgalmát érte el tavaly, eközben növelte nyereségét is - közölte a Scania Hungária Kft.

Hirdetés

A Scania 2015-ben az előző évinél 3 százalékkal magasabb, 94,897 milliárd svéd korona (10,388 milliárd euró) értékesítési árbevételt ért el, ez rekord a cég történetében. Negyedik negyedéves forgalma 25,211 milliárd svéd korona volt, 5 százalékkal alacsonyabb a 2014 negyedik negyedévinél.

Az üzemi eredmény 11 százalékkal 9,641 milliárd svéd koronára (1,056 milliárd euró) emelkedett tavaly, a nettó nyereség pedig 12 százalékkal 6,753 milliárd svéd koronára (740 millió euró). A negyedik negyedévben az üzemi eredmény és a nyereség is 10 százalékkal növekedett.

- Az Európában értékesített járművek nagy számát, a szervizszolgáltatásokból származó kiemelkedően magas jövedelmet, az árfolyamok kedvező alakulását és a pénzügyi szolgáltatások magas bevételét negatívan befolyásolta a latin-amerikai, az eurázsiai és az ázsiai kereslet visszaesése - kommentálta a cég éves eredményét Henrik Henriksson, a Scania elnök-vezérigazgatója, akit a közlemény idéz.

Rámutatott: a tehergépkocsik rendelésállománya a negyedik negyedévben az előző időszakhoz képest csökkent, aminek oka a latin-amerikai és az eurázsiai piac keresletének mérséklődése volt, míg Európában a kereslet változatlanul magas szinten maradt. Az előző évi 15,1 százalékhoz képest az Európában elért 16,5 százalékos piaci részesedés egyebek között az Euro 6 szabványt teljesítő erős termékválasztéknak, valamint az alternatív üzemanyagokkal működő motorok széles választékának volt köszönhető.

A vezérigazgató kitért arra, hogy az előző év hasonló időszakához képest a negyedik negyedévben a brazil és az orosz kereslet visszaesett, és a kilátások továbbra is bizonytalanok. Az ázsiai kereslet 2014 negyedik negyedévéhez képest visszaesett. Ugyanebben az időszakban a buszok rendelésállománya növekedett.

A Scania hosszú távú stratégiája a szervizek és a szolgáltatások piaci részesedésének a növelését irányozza elő - mutatott rá a vezérigazgató, hangsúlyozva, hogy a cég ezen a területen 20,6 milliárd svéd korona bevételt ért el 2015-ben, 9 százalékkal magasabbat az előző évinél. Fontos fejlesztési terület a hálózatba kapcsolt járművek számának növelése is - tette hozzá.

Henrik Henriksson vezérigazgató az éves eredménybeszámolón rámutatott, hogy a Scania a pénzügyi szolgáltatások területén 2015-ben a valaha elért legmagasabb, egymilliárd svéd koronás üzemi eredményt ért el.

Kiemelt Partnereink