Gyártók Adóelkerüléssel vádolják a Volkswagent

Adóelkerüléssel vádolják a Volkswagent

Biró Csongor | 2015.11.24 14:55

Adóelkerüléssel vádolják a Volkswagent

A német ügyészség vizsgálatot indított a Volkswagen ellen adóelkerülés miatt, mivel a vállalatcsoport által gyártott autókban a szén-dioxid-kibocsátás meghaladja az adózási kategóriákban előírt határértékeket.

A vizsgálat öt személy ellen indult, a munkavállalók kilétét nem hozták nyilvánosságra. A brunswicki ügyészek azokat az eseteket vizsgálják, amelyekben a Volkswagenek tulajdonosai jóhiszeműen a valós kibocsátásnak nem megfelelő, kevesebb mértékű adót fizettek be az államkasszába. Alaphelyzetben a vizsgálat tárgya adóelkerülés, de könnyen csalásra módosíthatják, ha kiderül, hogy a vásárlók tudtak arról, hogy az autó kibocsátása magasabb az előírtnál.

Az ügyet ismerő belső ember azt nyilatkozta az Automotive News portálnak, hogy nem jelentékeny az így elkerült adó mértéke. Európa legnagyobb autógyártójáról november harmadikán derült ki, hogy mintegy 800 ezer autója esetében a szén-dioxid-kibocsátás meghaladja a cég által közölt értéket. Az ügy 2 milliárd eurós kártérítésre kötelezi a VW-t.

Az ügyészség ezzel párhuzamosan a Volkswagennél és az Audinál is vizsgálódik a dízelbotránnyal összefüggésben.

Kiemelt Partnereink