Gyártók A lengyelek elárulták, miért nem őket választotta a Jaguar

A lengyelek elárulták, miért nem őket választotta a Jaguar

MTI | 2015.08.12 08:32

A lengyelek elárulták, miért nem őket választotta a Jaguar

Gazdasági miniszterük szerint van az kedvezménymennyiség, ami mentén már nem éri meg egy autógyártót letelepedésre csábítani. Szavai alapján úgy tűnik, a szlovákok túlígértek a racionális határon.

Hirdetés

- A Jaguar Land Rover (JLR) autógyár szlovákiai beruházásához a szlovák fél olyan feltételekkel és akkora összegben ajánlott fel állami támogatást, hogy a lengyel kormány számára ezzel minden további tárgyalás értelmét veszítette - mondta Janusz Piechocinski miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter kedden.

Robert Fico szlovák miniszterelnök augusztus 11-én jelentette be, hogy a pozsonyi kormány szándéknyilatkozatot írt alá a Jaguar Land Rover autógyártóval, miszerint a vállalat új üzeme Szlovákiában épül meg. Az indiai Tata Group tulajdonában lévő Jaguar legújabb európai gyárának helyszínéről megjelent korábbi információk egy része Lengyelországot, más részük Szlovákiát valószínűsítette.

A lengyel gazdasági miniszter leszögezte: Lengyelország nem akarta mindenáron megszerezni az autógyár-beruházást.

- Az előnyök és hátrányok irracionális arányba kerültek volna nemcsak a munkahelyteremtés, hanem a költségvetés szempontjából is. Mi nem akarunk mindenáron beruházásokat magunkhoz csábítani - mutatott rá Janusz Piechocinski.

Az is kiderült, hogy a Tata Group tulajdonában lévő Jaguar Land Rover (JLR) szlovákiai üzemét évi 300 ezres gyártási kapacitásúra tervezik.

A Birmingham Post értesülése szerint az új gyárban könnyű járművek modellválasztéka fog készülni, alumínium karosszériás Jaguar és Land Rover modelleket fognak gyártani.

Ralph Speth szerint kiváló fejlődési lehetőséget jelent számukra az új gyár

- A már megtelepedett autóiparával Szlovákia kiváló fejlődési lehetőséget kínál számunkra. Az üzem nagyszerűen kiegészíti majd már meglévő brit, kínai és indiai, valamint az épülő brazíliai üzemeink kapacitását - mondta Ralf Speth, a Jaguar Land Rover (JLR) vezérigazgatója.

A vezérigazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a JLR üzleti modelljének központi eleme változatlanul Nagy-Britannia marad. - A globális terjeszkedés kulcsfontosságú része hosszú távú növekedési stratégiánknak. A gyártási kapacitás növelése mellett lehetővé teszi számunkra új modellek és új technológiák kifejlesztését, új munkahelyek teremtését Nagy-Britanniában - fogalmazott.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink