Gyártók 400 lóerős elektromos traktort fejlesztett a John Deere (videóval)

400 lóerős elektromos traktort fejlesztett a John Deere (videóval)

autopro.hu/P.M. | 2017.02.07 06:30

400 lóerős elektromos traktort fejlesztett a John Deere (videóval)

A márka február 26-án nyíló párizsi nemzetközi agrárkiállításon mutatja be a mezőgépet. A modellt, mint a zéró károsanyag kibocsátású mezőgazdasági vontatók előfutáraként tervezi bemutatni a cég.

Hirdetés

A John Deere ugyan a forgatónyomatékot nem hozta nyilvánosságra, de azt igen, hogy a Sesam (Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery) nevet kapott modell hajtásáról két, egyenként 150 kilowattos villanymotor gondoskodik, amelyek együttes teljesítménye nagyjából 400 lóerő. A műszerfal monitorán többek között leolvasható az akkuk töltöttségi szintje, a menetsebesség és hogy milyen teljesítménnyel dolgoznak a motorok.

A villanymotorok másik előnye, hogy a legkisebb fordulatszámtól biztosítják a teljes forgatónyomatékot, így nincs szükség bonyolult áttételezésekre. A traktor motorházfedele alatt sorakoznak a 130 kilowattóra összkapacitású lítium-akkumulátorcsomagok. Összehasonlítva a Tesla legnagyobb kapacitású akkumulátorával, azt mondhatjuk, a John Deere 30 százalékkal ráver Elon Musk autójára.

A traktor 55 kilométert képes megtenni egy töltéssel, és körülbelül három óra kell neki, míg teljesen feltölt. Azt írja az agroforum, hogy akár négy órán át is képes teljeseteni a jármű, persze ez annak függvényében változhat, milyen munkát végeznek a traktorral. Hogy a valóságban mennyire lesz működőképes, az majd kiderül, egyelőre tanulmányról beszélhetünk csupán.

Kiemelt Partnereink