Elemzések Elemzők: az ipari termelés magával húzhatja a GDP-t

Elemzők: az ipari termelés magával húzhatja a GDP-t

MTI | 2016.06.08 08:52

Elemzők: az ipari termelés magával húzhatja a GDP-t

A pozitív meglepetést hozó áprilisi ipari termelési növekedés lendületet adhat a GDP bővülésének. Nyugat-Európában jól fogynak az új személykocsik, idehaza ismét felpörögnek az autógyárak.

Hirdetés

Ahogy arról korábban a KSH adatai alapján beszámoltunk, az ipari termelés az év negyedik hónapjában jelentősen erősödött, az első negyedéves bruttó hazai termék viszont gyengélkedett.

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője elmondta, egyértelműen pozitív meglepetést hozott az ipari termelés április növekedése, az export és a belső teljesítmény pozitívan járult hozzá a teljesítményhez. Emlékeztetett arra, hogy bizonytalanok voltak az elemzők előrejelzései, a mínusz 1,6 százalék és a plusz 10 százalék között mozogtak tavaly áprilishoz képest, az ING 4 százalék körüli növekedéssel számolt. Virovácz Péter szerint az ipari növekedés visszatérése alátámasztja, hogy az első három hónap gyengélkedése inkább technikai jellegű volt.

Az ipar első negyedévi teljesítménye hiányzik a GDP-ből, arra számítanak, hogy a következő negyedévekben visszajön a korábbi időszakban tapasztalt növekedési lendület. A magyar gazdaság 2-2,5 százalék körüli növekedési ütemet tud produkálni a következő negyedévekben, 2016. egészében pedig 2,2 százalékos növekedés lehet - fejtette ki Virovácz Péter, aki szerint ebben fontos szerepet játszhat a kormányzati költekezés, a fiskális lazítás, az újabb ösztönzők bevezetése a gazdasági növekedés felgyorsítására.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője az MTI-hez eljuttatott elemzésében kiemelte, hogy termelési oldalon a szolgáltatások bizonyultak a gazdaság motorjának. Az elemző szerint az ipari termelés újra lendületet vehet a második negyedévben, és húzhatja a növekedést, hiszen átmeneti gyárleállások miatt volt váratlanul gyenge az ipar teljesítménye az első negyedévben. Közölte, a keresleti oldalon látványosan erősödött a háztartások fogyasztása.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy a várakozásokat messze felülmúlóan nőtt az ipari termelés áprilisban. A várakozások feletti növekedéshez hozzájárulhatott, hogy két hazai autógyárban gyártott modell frissítése befejeződhetett és elkezdődhetett az új modellek sorozatgyártása. A kilátásokat érdemben javítja, hogy májusban több meghatározó európai autópiacon átlagosan közel 20 százalékos növekedést regisztráltak. Az ipari bizalom és a rendelésállományok továbbra is bíztatóak, ezért a következő hónapokban további élénkülésre számít a Takarékbank elemzője, amit a beszerzésimenedzser-index alakulása is alátámaszt.

Az ipari termelést az élénkülő belső kereslet mellett az európai autóeladások, valamint egyes ágazatokban a kapacitások felfutása is húzhatja. Idén ezzel együtt is 5 százalék alá lassulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 7,5 százalék után. A GDP a második negyedévtől érdemben gyorsulhat, így egész éves növekedése idén 2 százalék felett maradhat - véli Suppan Gergely.

Kiemelt Partnereink