Beszállítók Kemény ártárgyalások várnak a beszállítókra

Kemény ártárgyalások várnak a beszállítókra

autopro.hu | 2015.11.24 07:06

Kemény ártárgyalások várnak a beszállítókra

Bár a Volkswagennek nincsenek extra követelései az autóipari beszállítóktól a kibocsátási botrány kapcsán, de intenzív ártárgyalások várhatnak a beszállítókra a jövőben.

A Volkswagen beszállítóit kemény ártárgyalások várják a kibocsátási botrány miatt. – Sokan egy bomba felrobbanására várnak – mondta egy magát megnevezni nem kívánó dél-németországi beszállító cég értékesítési vezetője az Automobilwoche.de honlapnak. Szerinte a Volkswagen-botrány miatt kereken három milliárd eurót (kb. 930 milliárd forint) akar megspórolni a beszállítókon a vállalatcsoport.

Az ElringKlinger vezérigazgatója, Stefan Wolf azt mondta egy az Automobilwoche szaklapnak adott interjúban, hogy természetesen tartani akarják magukat a szerződésekben szabályozott kedvezményszinthez. „Ha olyan próbálkozást észlelünk, hogy a dízelbotrány miatt rajtunk akarnak spórolni, akkor keményen a sarkunkra fogunk állni.”

Eddig extrakövetelések nélkül

Eddig semmilyen követeléssel nem léptek fel a beszállítókkal szemben a Volkswagen részéről. – Nem tudok ilyen intézkedési tervről – mondta Arndt G. Kirchhoff, a német Autóipari Szövetség (VDA) beszállítói ügyekben illetékes szóvivője, aki egyben a Kirchhoff-Holding ügyvezetője.

Paul Schockmel, az európai beszállítói szövetség (CLEPA) vezetője szerinte különösen a kisebb beszállítók kerülhetnek bajba. „A Volkswagen-botrány meg fogja változtatni az üzleti környezetet. Minden gyártó befektetéseket vár el a környezetbarát technológiákba, de ehhez nem minden partnercég rendelkezik megfelelő pénzügyi forrásokkal. Az árak miatti nyomás emiatt fokozódni fog a beszállítócégeknél.” – figyelmeztetett. Schockmel szerint azért válhat nehezebbé a kisebb beszállítók helyzete, mert nem rendelkeznek elegendő szabad forrással és az alkalmazkodási stratégiájuk sem elég kifinomult.

Kiemelt Partnereink