Beszállítók A dízelek mellett kampányol a Bosch

A dízelek mellett kampányol a Bosch

autopro.hu | 2015.11.02 14:44

A dízelek mellett kampányol a Bosch

A Volkswagen kibocsátási botránya kapcsán fellángolt a vita a szennyező anyagok határértékéről. Az autóipari beszállító Bosch vezetője új mérési módszereket sürget annak érdekében, hogy a dízelmotorok megbecsülése ne csökkenjen drámaian.

A Bosch vezérigazgatója, Volkmar Denner gyors megállapodásra szólított fel az autók kipufogógázainak új mérésével kapcsolatban. – Gyorsan kell megegyeznünk Brüsszellel egy új, világszerte egységes tesztciklusról (WLTP) és a valós emisszió méréséről, összességében a kibocsátási adatoknak a valós körülményeket kell tükrözniük – nyilatkozta a német DPA hírügynökségnek. – Ezt az év végig sikeresen be kell fejezni – tette hozzá. A Volkswagennél a nitrogén-oxidok mérésének szoftveres manipulációja ismét előhozta a kibocsátási adatok realitásáról folyó vitát. A tesztpadon kimutatható értékek nem felelnek meg a valós körülményeknek. A környezetvédők régóta bírálják ezt a módszert – írta a német automobilwoche.de. Brüsszelben már egy előzetes döntésről vitáznak.

A különbség csökkentése

A beszállítók és a gyártók feladata is az, hogy csökkentsék a gyári és valós adatok közti különbséget, mondta Denner. – Ez kihívás a műszaki fejlesztések szempontjából, technológiailag és gazdaságilag is meg kell valósítani – tette hozzá.

A 2020 utáni szén-dioxid kibocsátási szabályozás alapelveiről még folynak a tárgyalások. – Elképzelhető, hogy a jövőben a teljes szén-dioxid kibocsátással kell számolni, azaz a szállítás és villamosenergia szén-dioxid mérlegét is figyelembe vehetik – mondta Denner. A dízelmotorok a jelenlegi német villamosenergia-mix adati szerint hatékonyabbak a szén-dioxid szempontjából, mint az elektromos autók. Németországban sok áram származik a környezetet károsító széntüzelésű erőművekből.

A dízel melletti kampány

Denner a dízelmotorok mellett kampányolt: „Nem tudjuk megvárni azt, amíg a fogyasztókat még jobban elbizonytalanítják.” A tényekkel lehet helyreállítani a bizalmat. Ezért a Bosch vezérigazgatója egyetért azzal, hogy bevezessék a hiteles módszerek alapján működő, rendszeres és független ellenőrző méréseket. A Bosch számos alkatrészt szállít a dízelmotorokhoz. A csaláson ért VW-konszernnek is rengeteg alkatrész szállítanak be. Egyes sajtóinformációk szerint a Bosch már 2007-ben figyelmeztette ügyfelét, a Volkswagent, hogy az általa használt szoftverben jogellenes részek is lehetnek. Erre a konszern nem reagált.

Volkmar Denner: gyorsan kell megegyeznünk Brüsszellel egy új, világszerte egységes tesztciklusról (WLTP) és a valós emisszió méréséről, összességében a kibocsátási adatoknak a valós körülményeket kell tükrözniük

Megoldási tervek

A Bosch szerint tisztább dízel- és benzinmotorokra szükség van, addig biztosan, amíg nem lesz jobban használhatóak a hétköznapokban az elektromos autók. A szén-dioxid- és a részecske-kibocsátás a modern dízelmotorok esetében kiváló. A jelenlegi kihívások a nitrogén-oxidot érintik, ezeket a problémákat meg kell oldani, erre vannak is tervek. „Széleskörűen használható és költséghatékony technológián dolgozunk.” Az SCR katalizátorok például csökkentik a nitrogén-oxidok kibocsátását, a drágább autókban ez benne is van, de több száz euró a költsége.

Fókuszban az autonóm vezetés

A belső égésű motorok piaca, a fejlesztés a gyártás több tízezer német és európai munkahelyet jelent. Így Denner szerint a jövőre vonatkozó döntések meghozatalakor a lehetséges gazdasági következményekre is ügyelni kell.
A Volkswagen-konszern üzleti kilátásai nagyban a hagyományos autókon múlnak, de közben megjelentek az új fejlesztések is az iparágban, például az autonóm módon, hálózatban közlekedő autóé. Denner kiemelte, hogy például a Daimer, az Audi és a BMW augusztusban 2,8 milliárd euróért (kb. 870 milliárd forint) megvásárolta a Nokia térképészeti szolgáltatását. Denner szerint a jövő egyik nagy kihívása az autonóm vezetés. Ehhez a Bosch nyitott az együttműködésre. Az autóipari beszállítócég páldául közösen dolgozik a TomTom navigációs szolgáltatóval.

Kiemelt Partnereink