Trend Nagy hatótávú e-autó tömegtermelésére készül a Toyota

Nagy hatótávú e-autó tömegtermelésére készül a Toyota

autopro.hu/B.B. | 2016.11.09 12:31

Nagy hatótávú e-autó tömegtermelésére készül a Toyota

Tempót váltanak a japánok: a most kiszivárgott információk szerint a sorozatgyártásban készülő modelleket már 2020-ban megvásárolhatjuk.

Hirdetés

Eddig a plug-in hibridek és az üzemanyagcellás meghajtás előnyeit hangsúlyozta, valamint inkább az elektromos meghajtás hátrányaira, mint előnyeire figyelmeztetett a Toyota, sajtóhírek szerint 2020-ban mégis egy e-modell tömegtermelésére készülnek a japánok. A hirtelen stratégiaváltoztatás jegyében jövő év elején egy fejlesztői csapatot is létrehoz a gyártó, mely egy most még „csak” 300 kilométeres hatótávú elektromos kocsi egy feltöltéssel megtehető legnagyobb távolságát növeli majd tovább.

A Toyota nem kívánta kommentálni a Nikkei értesüléseit, így sokkal több részletet nem tudni a tervről. A lap szerint a gyártó 2020-ban már Japánban, Kínában és Kaliforniában is kínálná a tömeggyártású elektromos kocsit.

Alighanem a versenytársaknak is szól a napvilágra jutott tervezet: több nagy gyártó is kétszámjegyűre növelné termékportfóliójában az alternatív meghajtású modellek arányát 2025-re.

A gyártónak sietnie kell, ha be szeretné tartani egy korábbi ígéretét, miszerint 2050-re minden általa gyártott személykocsi gyakorlatilag zéróemissziós lesz. Túlzás lenne azt feltételezni, hogy a japánok rájátszanának, de a Toyota nagyobb, már-már grátisz figyelmet is kaphat a 2020-as tömegtermelés beindításakor: négy év múlva ugyanis a tokiói olimpia miatt néhány hétig az egész világ a szigetországra figyel majd. Az autógyártó az esemény egyik kiemelt támogatója.

Kiemelt Partnereink