Trend Ferenc pápa kevesebb pöfögést szeretne

Ferenc pápa kevesebb pöfögést szeretne

Gégény István | 2015.09.24 12:08

Ferenc pápa kevesebb pöfögést szeretne

A katolikus egyházfő épp Amerikában tartózkodik, s bár nem a VW-botrány miatt ment oda, de szavak nélkül is üzent a világ járműiparának.

- Könnyű kitalálni, a diplomáciai autókonvoj mely tagjában ül a pápa: a legkissebben - közölte a vatikáni szóvivő a világ egyik legnagyobb hatású vallási vezetőjének amerikai látogatása kapcsán. Akár némi fricskaként is értelmezhetnénk, hogy a GM és a Ford hazájában a Fiat 500L hat példánya tölti be a pápamobil szerepét, ám a Chrysler rokonsága legalábbis védhetőre menti a helyzetet. A tömeggel való találkozások során egy átalakított Jeep szállítja majd a fehér ruhás vándort.

A Fordnak ráadásul nem lehet oka a panaszra, hiszen az új egyházfő megválasztása után első intézkedései között megvált a vatikáni Mercedes flottától, és egy szerényebb amerikai modellel közlekedik a miniállamban.

Ferenc pápa közismert környezetvédő: legújabb írásában (Laudato si' / Áldott légy) felszólal a klímaváltozást előidéző emberi pazarlás, a természet kizsákmányolása ellen. Külön kitér a technológiák szerepére, amelyek akár szolgálhatják is a környezet védelmét, ám ugyanúgy elősegíthetik a Föld beszennyezését. Mivel az enciklika június 18-án jelent meg, nem mondható, hogy a VW-botrány ihlette e gondolatokat, annál inkább kijelenthető, hogy a katolikus egyház vezetője fején találta a szöget.

A mémet pápa német modellel járt

Abban az országban, ahol töretlen népszerűségnek örvendenek a nem éppen takarékosságukról híres Ford F-sorozat modellváltozatai, akár sajátos megváltást is hozhatott volna a Clean Diesel technológiai - ha igaz lett volna, amit a gyártó állított.

Amíg Amerika, a világ és a VW megpróbál talpra állni az iszonyatos pofon után, láthatjuk, hogy a mindekori pápa körül nagy előszeretettel sürgönek-forognak az autógyártók. Még a Hyundai is beszállt a saját presztízsversenybe, a Mercedes-Benz pedig hibrid pápamobilt épített. Azért nem jöhet szóba tisztán elektromos hajtás, mert esetleges támadás esetén nagy szükség van a belső égésű motorok képességeire.

Carlos Ghosn mégis meglepte az elődöt, XVI. Benedeket egy elektromos Renault Kangoo modellel - azt az autót a nyári rezidencián használta a német egyházfő.

Amerikába visszatérve: legendás humorát sem felejtette otthon az Argentínából származó pápa. Amikor megérkezését követően beült a reptéren a helyi pápamobilba, Szűz Mária szavait idézte: "Legyen meg a te akaratod". Természetesen nem magyarul mondta e szavakat, hanem latinul: "Fiat voluntas tua".

Kiemelt Partnereink