Trend Döntöttek a norvégok, Elon Musk repes az örömtől

Döntöttek a norvégok, Elon Musk repes az örömtől

autopro.hu/B.B. | 2016.06.06 15:12

Döntöttek a norvégok, Elon Musk repes az örömtől

Lassan, de biztosan közeleg egy korszak vége, legalábbis Norvégiában: a skandináv országban 2025-től betiltanák a benzin- és dízelmotorral szerelt autók értékesítését.

Hirdetés

Korábban márt többször is írtunk róla, hogy a norvégok inthetnek búcsút elsőként a hagyományos meghajtással szerelt autóknak, most azonban hivatalossá vált: 2025-től nem lehet majd az országban új, szénhidrogéneken alapuló meghajtású kocsikat vásárolni, mivel a négy legnagyobb politikai párt (az Independent beszámolója szerint a politikai spektrum mindkét oldala) megszavazta a környezetvédelmi határozatot. Kisebb egyeztetések még várhatóak, azonban az irány mindenképpen egyértelmű.

A döntést még érdekesebbé teszi, hogy Norvégia a világ egyik legnagyobb olajexportőre, ennek megfelelően pedig az ország gazdaságának is az olajipar adja egyik komoly pillérét. Az északi ország útjain ennek ellenére rengeteg elektromos autó fut, a túl sok zöld autó vásárlása miatt tavaly az állami támogatások visszavágását is kilátásba helyezték. Norvégiában száz autóból 24 elektromos meghajtású, az energiatermelésben pedig rendkívül jelentős a megújuló források használata.

A norvég határozat a hagyományos autógyártóknak komoly figyelmeztetést jelent: az a trendek alapján ma már a laikusok számára is egyértelmű, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap az elektromos hajtás, ám egy-egy ország vezetésének hasonló döntése komoly lökést adhat az átalakulásnak. A gyártók közül legnyugodtabban Elon Musk várhatja a norvég autószalonok zöldülését, a cégvezető Twitter-bejegyzésben üdvözölte a pártok megegyezését.

Kiemelt Partnereink