Szolgáltatók EU: a VW önként fizessen jóvátételt Európában!

EU: a VW önként fizessen jóvátételt Európában!

autopro.hu/B.B. | 2017.01.31 06:30

EU: a VW önként fizessen jóvátételt Európában!

Az FCA-t és a VW-t is a dízelbotrány miatt figyelmeztette Elzbieta Bienkowska EU-biztos. Az olaszoktól vizsgálatot, a németektől kártérítést követelnek a hatóságok.

Nem hagyná az EU, hogy feledésbe merüljön az FCA közelmúltban kirobbant, saját dízelbotránya. Elzbieta Bienkowska EU-biztos nyomatékosan felhívta az olasz-amerikai gyártó figyelmét, hogy február végén lejár a határidő, amíg érdemben reagálnia kell a német hatóságok vádjaira, melyek szerint az FCA a Volkswagenhez hasonlóan szoftveresen manipulálta egyes modelljeinek károsanyag-kibocsátási értékeit.

Nem csak az EU igyekszik választ kicsikarni a kényes témában: bár Sergio Marchionne konszernvezér határozottan visszautasította a manipulációval kapcsolatos vádakat, az FCA-t az amerikai környezetvédelmi ügynökség, az EPA is vizsgálja.

Az Európai Unió biztosa az FCA-val egy időben a Volkswagen dízelbotrányáról is szót emelt: felszólította a gyártót, hogy önként kárpótolja az ügyben érintett európai ügyfeleit. Elzbieta Bienkowska a német közlekedési minisztertől is keményebb fellépést kért, Alexander Dobrindttól a gyártó szabálysértések miatti megbüntetését kérte.

Az EU-biztos eddig nem tapasztalt módon a közösség felelősségét is megemlítette. Bienkowska úgy véli, az EU azzal, hogy nem szembesíti a következményekkel a csaló gyártókat, maga is hibát követ el.

Kiemelt Partnereink