Techtogether Csatazajjal indul a szombathelyi mérnökképzés

Csatazajjal indul a szombathelyi mérnökképzés

autopro.hu | 2015.02.09 10:43

Csatazajjal indul a szombathelyi mérnökképzés

A SEK önállósodna, Sopron központosít, az egész huzavonába a politika is beszállt. Újabb fejezet nyílt egy különös érdekházasság történetében, és nem biztos, hogy válás lesz a vége.

Hirdetés

Mint ismert, a szombathelyi Berzsenyi Főiskola évekkel ezelőtt komoly finanszírozási problémákkal küzdött, s a túlélés lehetőségét egy másik felsőoktatási intézménybe való integrálódásban találták meg. Hogy miért éppen a Nyugat-magyarországi Egyetembe (NyME) tagozódtak be a Pannon Egyetem helyett, s jött létre ezáltal a Savaria Egyetemi Központ (SEK), arról Nemény András, az akkori főiskola stratégiai bizottságának elnöke nyilatkozott az alon.hu szerkesztőségének. - Faragó Sándor rektor „mindent megígért”, míg a veszprémi rektor kerek-perec közölte, milyen átalakításokra van szükség a működőképesség fenntartásához - idézi a portál a városi képviselőt.

Sokan úgy látják, Sopron eddig is inkább elszívta a lehetőségeket (ki nem fizetett túlórák, cafeteria megvonása), ám február elején sikerült átvinni az egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítását a szenátuson, amely lépés újabb olajat öntött a tűzre. Ennek alapján ugyanis a szombathelyi tanulmányi osztály és a könyvtár is soproni fennhatóság alá kerül, amelynek eredményeként egyes érintettek szerint "a SEK lényege szűnt meg".

Ki a főnök Szombathelyen? Hende Csaba honvédelmi miniszter (b2), Puskás Tivadar polgármester (j2) és Palkovics László felsőoktatási államtitkár (j) egy asztalnál.

Amíg Sopron vasmarokkal törekszik a centralizációra, Szombathely sem tétlenkedik. Január végén a teljes szombathelyi közgyűlés összefogott a helyi képzés önállóságának, legalábbis fenntarthatóságának támogatását illetően. A helyi politikai összefogásba a régió erős embere, Hende Csaba is betársult, amikor egy televíziós műsorban úgy fogalmazott a Sopronnal való intergáció kapcsán: "a gépészmérnöki képzéssel kapcsolatban is megfigyelhetők ennek az öszvérmegoldásnak a nehézségei. Úgy vélem az a helyes megoldás, amit az intézmény oktatói és a városi önkormányzat is támogat, azaz, hogy vissza kell állítani az önálló szombathelyi felsőoktatási intézményt." A tárcavezető egy "büfé-ruhatár szakos" célzást is elengedett, szembeállítva annak haszontalanságát a Szombathelyen induló duális képzés közvetlen (munkaerő)piaci relevanciájával.

Ne legyenek kétségeink: a történet azokról a milliárdokról szól, amelyek a formálódó mérnökképzés feltételeit hivatottak megteremteni. Amint korábban rámutattunk, egyebek mellett jelentős infrastrukturális beruházásokra készül a megyeszékhely, és a források egy részét bizony a helyi járműipari vállalatok rakják bele. Egy másik anyagi csomag viszont a kormányzattól érkezik - nyilván nekik is vannak érdekeik. Könnyen lehet, hogy a "mérkőzés" a honvédelmi miniszter és/vagy a felsőoktatási államtitkár irodájában fog eldőlni, nem pedig Szombathelyen, vagy Sopronban.

A Nyugat-magyarországi Egyetem nem először kerül hasonló szituációba. Korábban részletesen írtunk róla, hogy a székesfehérvári GEO kart végül az Óbudai Egyetem karolta fel, miután az NyME atyáskodása idején rengeteg adósság halmozódott fel náluk. Ott is gépészmérnöki képzés indul hamarosan, amelyről az Óbudai Egyetem leköszönt és új rektorával is beszélgettünk.

Kiemelt Partnereink