Gyártók Brexit: aggódnak is, meg nem is a külföldi gyártók

Brexit: aggódnak is, meg nem is a külföldi gyártók

autopro.hu/B.B. | 2017.01.23 06:30

Brexit: aggódnak is, meg nem is a külföldi gyártók

Nem örül a Nissan és a Toyota, hogy a britek az EU elhagyásának súlyosabb forgatókönyvét választották. Igaz, a helyi gyárak bezárására nem, de racionalizálási célú leépítésekre lehet számítani.

Hirdetés

A hard brexit ellenére továbbra is működteti majd szigetországi üzemeit a Nissan és a Toyota. A Theresa May által a héten vázolt tervek nem befolyásolják a Nissan elkötelezettségét Nagy-Britannia iránt, így a Qashqai és az X-Trail modellek a jövőben is ott készülhetnek. A gyártó annak ellenére döntött így, hogy az Uniótól való teljes elvágás lényegében minden, brit telephellyel bíró külföldi vállalat számára komoly nehézségeket hozhat.

A Nissan döntését már jól előrejelezte a gyártó és a brit döntéshozók tavaly novemberi tárgyalása. Akkor az országot még elhagyni tervező gyártó pár nap alatt teljes fordulatot vett, és később már az ország melletti elkötelezettségét hangoztatta. Az esetre akkor még az EU is felfigyelt.

Az Automotive News szerint a Toyota is hasonlóan gondolkodik, azonban a brit telephelyek versenyképességének fenntartása miatt nem zárja ki különböző racionalizálási, vagyis megszorítási intézkedések meglépésének lehetőségét. Összességében a japánok inkább nyugodtak, hiszen kiemelték: korábban sem szervezték át a helyi termelés alapjait, amikor már országokban hasonló súlyú változások elé néztek.

Ha a két nagy gyártó marad is, a hard brexitet választó britek nem nyugodhatnak meg. A közösségen belüli kedvezmények megszűnése után jóval nehezebb lesz újabb külföldi autóipari beruházásokat a szigetországba csábítani – ez pedig hosszabb távon eltörölheti a Nissan és a Toyota mostani kitartásának pozitívumát.

Kiemelt Partnereink