Elemzések Kevés a jó munkaerő, de ezt leszámítva elégedettek a magyar viszonyokkal az osztrák cégek

Kevés a jó munkaerő, de ezt leszámítva elégedettek a magyar viszonyokkal az osztrák cégek

autopro.hu/P.M. | 2017.08.22 06:33

Kevés a jó munkaerő, de ezt leszámítva elégedettek a magyar viszonyokkal az osztrák cégek

Közvélemény-kutatást végzett az Advantage Austria (Osztrák Gazdasági Kamara Nemzetközi Ügynöksége): hazánkat, mint befektetési helyszínt vizsgálták.

Hirdetés

Az Osztrák Gazdasági Kamara Nemzetközi Ügynöksége első alkalommal végzett közvélemény-kutatást osztrák telephelyek körében Magyarországon. Ebben összesen 166 hazánkban letelepedett osztrák cég vett részt. A végkövetkeztetés: a vállalatok Magyarországon folyamatában nézve alapvetően optimisták. Az üzemek 81%-a lát változatlan vagy javuló fejlődést Magyarország gazdasági helyzetét illetően az idei évben.

A felmérésben részt vett osztrák vállalatok 43%-a magyarországi gyártó cég, 20%-a forgalmazó képviselet és 37%-a szolgáltató cég, így az megfelelően tükrözi a Magyarországon jelenlévő osztrák cégek helyzetértékelését. A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a Magyarországon letelepedett vállalatok ügyvezetőinek többsége idén a forgalom és a megrendelések növekedésével számol. Csaknem 90%-a jelezte, hogy tervezett összbevétele a jövőben stagnál vagy növekedik, 89%-a változatlan vagy növekvő megrendelés-állománnyal, és mintegy 90%-a legalább változatlan vagy növekvő kapacitáskihasználtsággal számol, míg a következő hónapokat illetően nagyrészt változatlan foglalkoztatási volumenből indulnak ki. A megkérdezett vállalatok több mint fele (52%) változatlan személyi állományt vár az elkövetkező 12 hónapban. A beruházók körében megkérdezettek csaknem egyharmada (31%) jelezte, hogy magyarországi beruházásaik az idén növekedni fognak.

A sikeres piaci terjeszkedés legnagyobb kihívása osztrák cégek szerint továbbra is a szakképzett munkaerő elérése, illetve a munkaerő szakképesítésének hiánya. A munkaerő-piaci helyzet mára valamennyi befektetői tárgyalás kulcskérdésévé vált. A magyar kormány felsőoktatási intézmények és ipari központok együttműködésének támogatásával, a duális képzés kiterjesztésével, valamint a munkaerő mobilitás ösztönzésével tesz a minél kedvezőbb befektetési környezet kialakításáért.

– Ausztria Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere és az összberuházásokra vetített 16,7%-os részesedésével a harmadik legnagyobb külföldi beruházó – fejti ki Jürgen Schreder, az Osztrák Nagykövetség kereskedelmi tanácsosa, az Advantage Austria budapesti vezetője, aki a kutatás eredményeit pozitív visszajelzésként értékeli, és 2017 őszére újabb közvélemény-kutatást terveznek.

Kiemelt Partnereink