Elemzések 60 ezer németországi munkahely van veszélyben

60 ezer németországi munkahely van veszélyben

autopro.hu | 2015.10.27 08:36

60 ezer németországi munkahely van veszélyben

A német iparban küszöbön álló digitalizáció, az úgynevezett Ipar 4.0 munkaerőpiaci kutatók előrejelzése szerint 60 ezer munkahelyet veszélyeztet.

Hirdetés

Munkaerőpiaci kutatások során jutottak arra a következtetésre szakemberek, hogy az Ipar 4.0 ennyi állást érinthet negatívan. Mindeközben azt valószínűsítik, hogy a digitális átalakulás Németországban az elkövetkezendő években összesen 430 ezer munkahelyet létre is hozhat. Ugyanakkor 490 ezer, egyszerűbb, képzettséget kevésbé igénylő állás elvesztése várható a Munkaerőpiaci és Foglalkoztatási Kutatóintézet (IAB) egy nemrég közzétette tanulmánya szerint.

Az átszervezések elsősorban olyan munkavállalókat érinthetnek, akik gépeket és különböző felszereléseket működtetnek.

– Jelentős átalakulások jönnek a munkahelyekkel kapcsolatban. Ez főleg azokat fogja érinteni, akik ma gépeket és berendezéseket működtetnek – jósolta a munkaerőpiaccal kapcsolatban a tanulmány egyik társszerzője, Enzo Weber. A változások hatásaira fel kell készülnie a cégeknek. Azokat a szakmunkások, akik egy gyártósoron rutinszerű munkát végeznek fel kell készíteni nehezebb feladatok ellátásra – áll a tanulmányban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink