Best Practice Milyen eszközzel lehet egyszerre gyorsabb és pontosabb egy mérnök munkája?

Milyen eszközzel lehet egyszerre gyorsabb és pontosabb egy mérnök munkája?

CAD-Terv | 2016.09.28 08:13

Milyen eszközzel lehet egyszerre gyorsabb és pontosabb egy mérnök munkája?

Mi kell ahhoz, hogy ez a két kritérium egyszerre teljesüljön? Az alkalmazott technológiában magasabb szintre kell lépni. Hogyan lehetséges ez egy mérnök munkájában?

Hirdetés

A mérnöki kalkuláció területén egy olyan forradalom zajlik, mint amikor a tust és csőtollat leváltották a CAD szoftverek. A bárki számára elérhető végeselemes szimulációs technológia eredményeként az összetett számítások is gyorsabban, pontosabban elkészülhetnek, az egész szerkezet viselkedéséről átfogó képet adva. Fontos tudni, hogy ez a módszer akkor is eredményt tud szolgáltatni, amikor a „kézi számítások” elérik a határaikat.

Hogyan lehet kipróbálni, az adott kihívásokhoz alkalmas-e?
Azoknak, akik még nem ismerik ennek a technológiának a hatékonyságát, legkönnyebb megoldás először külsős mérnök céggel elvégeztetni vizsgálatokat. Ilyen esetekben a kiindulási adatok és a kérdés átadását követi a feldolgozás, majd az eredmény prezentációja megmutatja, mire képes ez a technológia. A CAD-Terv célja ilyen megbízásoknál az eredményekhez kapcsolódó kérdések maradéktalan megválaszolása.

Ha alkalmazni szeretném a módszert, milyen lehetőségeim vannak?
Aki a technológia alkalmazása mellet dönt, munkájának kihívásaitól és erőforrásaitól függően több módon, több szinten is elkezdheti a végeselemes szimulációk használatát. Akik már jól megszokták CAD szoftverüket, azok legtöbbje lehetőséget ad hétköznapi szinten végeselemes vizsgálatokra. Ennek nagy előnye, hogy a kompatibilitás a 3D modell és a végeselemes modell között adott. A CATIA beépített moduljai a „normál” szilárdságtani számításokon túlmutató szimulációkat is lehetővé tesznek, például nem-lineáris vizsgálatokat, vagy hőtani analíziseket. A CAD-Terv közreműködésével a CATIA felhasználók számára elérhetővé és megtanulhatóvá vált ezek használata. Ez egy költséghatékony módszer a végeselemes szimulációk világába való belépésre.

Alkatrész nem-lineáris vizsgálatának eredménye

Vannak olyan terméket-, vagy gyártást tervező-fejlesztő csapatok, ahol gyakoriak a mérnöki kalkulációs kérdések vagy összetettek a feladatok, geometriák, terhelések. Számukra az ésszerű megoldás egy külön kapacitás felépítése ezek feldolgozására. Itt is mód van választásra.

A SIMULIA - Structural Analysis megoldással egy felhasználóbarát „arany középutat” találhatnak, amely a hétköznapi mérnöki feladatok feldolgozását napi rutinná tudja átalakítani. Ez a megoldás lehetőséget biztosít a tervező- és analízismérnökök számára statikus szerkezeti, hőtani és dinamikai analízisekre, akár gerjesztett rezgés vizsgálatokra, nagy alakváltozások kezelésére, kontakt feladatok elemzésére, nem-lineáris anyagok bevitelére, haladó szintű végeselemes háló generálásra, akár 8 CPU mag felhasználásával.

Amikor a kihívás kifejezetten egy új megoldás kifejlesztése, praktikus olyan szoftver eszköz használata, amely a legtágabb vizsgálati lehetőségeket adja a felhasználóknak. A kutatás-fejlesztés műhelyei szintén teljes funkcionalitású szoftverrel tudnak eredményesen dolgozni. Ilyen a SIMULIA - Abaqus és kiterjesztett környezete: TOSCA, fe-safe és Isight. Ezek használatával lehetőség nyílik akár már koncepció szintjén a teljesítmények gyors összevetésére, majd a megoldás egészére kiterjedő analízissel a kritikus pontok korai kiszűrésére. A SIMULIA - Abaqus lehetőséget ad egyéni, testreszabott program funkciók beépítésére is. Kiterjesztett környezetével kihasználható lesz a szerkezeti optimálás, aminek segítségével minimalizálni lehet az anyaghasználatot, maximalizálni a teljesítményt, akár gyártási geometriai kritériumokat is megadva. Szintén teljesíthetővé válik a kifáradási vizsgálatok széles skálája, mely által az élettartamot, garanciát lehet szakszerű alapokon tárgyalni.

Féktárcsa fejlesztés eredménye végeselemes szimulációval

Van e lehetőség vásárlás előtt saját tapasztalatot szerezni ezzel a technológiával?
Ezeknek a szoftvereknek a használatánál a vásárláson kívül lehetőség van bérlésre is.

Mivel tudja támogatni a CAD-Terv a végeselemes szimuláció iránt érdeklődőket?
Szakmai konferenciánkon néhány előadásban bemutatjuk a technológiában rejlő lehetőségeket és a mások által már megtapasztalt nyereségeket. Örömmel adunk át minden információt az érdeklődőknek a számukra optimális megoldás kitalálásához. Cégünk elkötelezett a szimulációs technológia mellett. Érdeklődő partnereinknek felkészítő oktatást és supportot is magyar nyelven biztosítunk. A partner kihívásaihoz testre szabott vizsgálati folyamat (workflow) algoritmusának kidolgozásában is segítünk.

Hogyan lehet bővebb információhoz jutni a témában?
Díjmentes szakmai konferenciánk 2016.október 12-én Budapesten, Park Inn By Radisson Hotelben kerül megrendezésre, mely során minden kérdést örömmel válaszolnak meg kollégáink. További információ és regisztráció ITT. A részvétel regisztrációhoz kötött. További információ a szimulációs megoldásainkról:
www.cadterv.hu
Email: [email protected]
Telefon: +06 1 461- 9000

(x)

Kiemelt Partnereink