Trend Miért jobb az OLED a LED-nél? Az Audi tudja

Miért jobb az OLED a LED-nél? Az Audi tudja

autopro.hu | 2015.08.05 10:39

Miért jobb az OLED a LED-nél? Az Audi tudja

A járműves világítástechnika fejlesztésének legújabb fejezetébe kínál bepillantást az Audi a Frankfurti Autószalon (IAA) alkalmával. Az úgynevezett Matrix OLED fényszórók egyenletesebb fényt produkálnak, emellett a formatervezők számára is további kreatív lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

Hirdetés

Az OLED a szerves fénykibocsátó dióda (organic light emitting diode) elnevezés rövidítése. Az OLED egységek két elektróda – amelyekből legalább az egyik átlátszó – közötti szerves eredetű félvezetőrétegek sokaságát tartalmazzák. Alacsony, 3-4 volt egyenfeszültség hatására e kevesebb, mint egy ezredmilliméteres rétegek fényt bocsátanak ki, amelynek színe a fényforrást alkotó molekulák összetétele szerint alakul.

Ellentétben a félvezető kristályokkal készült, pontszerű fényforrásokkal – mint például a fénykibocsátó diódák (LED) – az OLED technológiával egyfajta vékony, világító felület állítható elő, amelynek fénye minden eddiginél egyenletesebb és fokozatmentesen tompítható. Mivel nem vet árnyékot, s tükröket, fénycsöveket vagy bármilyen más optikai rendszert sem igényel, az OLED-egységek különösen hatékony és vékony fényforrásokként alakíthatók ki, amelyeket hűteni is alig szükséges.

Részben az Audi jóvoltából az OLED technológia igen gyorsan fejlődik, s ha fénysűrűsége tovább nő, az ilyen fényforrások már az irányjelző és a féklámpa szerepét is betölthetik. A szerves anyagot ma tartalmazó vékony üveglapokat a jövőben műanyag fólia válthatja fel. Ez az újszerű, rugalmas hordozóanyag tetszés szerint formálható a térben, így a formatervezők előtt is új távlatokat nyit majd meg.

A világítás további előnye, hogy igény szerint akár különböző fényerejű szegmensekre is felosztható, emellett különböző színű és átlátszó egységek is készíthetők. Mindez egészen újszerű világítási képek kialakítását teszi lehetővé, közöttük már-már extrém gyors váltásokkal, miközben az egyes felületrészek nagy pontossággal választhatók el egymástól. Az OLED technológia az Audinál Matrix OLED rendszerben, azaz a Matrix LED és a Matrix Laser fényszórók kiegészítéseként jelenik meg.

Kiemelt Partnereink