Trend Egymilliárd euróval pumpálja a Daimler az akkumulátorokat

Egymilliárd euróval pumpálja a Daimler az akkumulátorokat

autopro.hu/B.B. | 2016.10.25 13:13

Egymilliárd euróval pumpálja a Daimler az akkumulátorokat

Az összeg feléből a belföldi kapacitásokat fejlesztik a németek, de a globális beruházásokra sem sajnálják a pénzt.

Hirdetés

Bár a német autógyártók közös akkumulátorgyárából (egyelőre?) nem lett semmi, ez nem jelenti azt, hogy a trió tagjai nem próbálnak minél inkább saját lábra állni az alternatív hajtással kapcsolatban. Most például a Daimler fejleszti félmilliárd euróból kamenzi akkumulátorgyárát, az építkezés a Mercedes termelési igazgatója, Markus Schäfer szerint jól halad. Nem kizárt, hogy a gyártó a jövőben hasonló üzemet hoz létre Ázsiában vagy a NAFTA-övezetben, legalábbis erre utal a gyártó további 500 millió eurót szán a telepek gyártásának fejlesztésére Németországon kívül.

A saját akkumulátorgyártásra két okból is különösen nagy szükség van: egyrészt 2025-ben minden ötödik eladott autónak elektromos meghajtásúnak kell lennie, másrészt már 2019-ben érkezik a piacra a gyártó Párizsban bemutatott e-autója.

Schäfer szerint a kamenzi gyár már most Európa egyik legnagyobb és legmodernebb lítium-ion akkugyára. Jelenleg új generációs akkumulátorokat készítenek az USA piacára, jövőre pedig megkezdődik a plug-in hibrid modelleknek szánt telepek, illetve a 48 voltos rendszerek gyártása.

Az autógyártó leányvállalata, az Accumotive a mostani beruházással négyszeresére növekszik, a 60 ezer négyzetméteres új csarnokban a tervek szerint 2018-ban kezdődik a termelés. A mostani 350 fős alkalmazotti létszám az évtized végére akár meg is kétszereződhet.

Kiemelt Partnereink