Szolgáltatók Itt a lista: most kiderül, kik fektettek be a legtöbbet Magyarországon

Itt a lista: most kiderül, kik fektettek be a legtöbbet Magyarországon

Uzoni Ábel | 2017.02.28 08:47

Itt a lista: most kiderül, kik fektettek be a legtöbbet Magyarországon

Másfél milliárd eurónyi befektetést hoz, és hatezer munkahelyet teremt az a nyolc cég, amelyeket hétfőn este ünnepelt a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a Pesti Vigadóban rendezett Év Befektetője Gálán.

Hirdetés

Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köszönetét fejezte ki a külföldi szereplők hazánk iránt tanúsított bizalmáért, egyúttal kifejtette, hogy a 9 százalékra csökkentett társasági adónak nagy szerepe van a nemzetközi porondon abban, hogy további piaci érdeklődők is hazánk mellett döntsenek. Azt jósolta, hogy az elkövetkező években az ázsiai befektetések növekedésére lehet számítani. Külföldre való kitekintésében elismerően szólt Donald Trump amerikai elnök patrióta gazdaságpolitikájáról is.

Tavaly 71 beruházási projekt zárult pozitívan, amelyekből 16 olyan vállalkozás, amely most fogja első ízben hazánkat választani. A 71-ből legnagyobb részt a németek vállaltak, 15 új beruházást hoztak. Őket az amerikaiak követik 14 új befektetéssel. Természetesen a járműipar dominálta a tavalyi befektetéseket, a 71 beruházás több mint egyharmada, 25 ezt a szektort képviseli, a miniszter szavai szerint az itt foglalkoztatottak száma tavaly elérte a 150 ezret, az ágazat a nemzetgazdasághoz 30,1 százalékkal járul hozzá.

Szijjártó Péter a HIPA Év Befektetője Gáláján

A miniszter nem felejtette el megemlíteni, hogy ma már a Made in Hungary utáni Invented in Hungary korszakban járunk, hiszen a kormány kiemelten támogatja a technológiai képzést, és elérhetővé tett olyan támogatási formákat, mint például a mobilitást segítő adókedvezmény.

Az Év Befektetője Gála díjazottainak élén a Mercedes kecskeméti, egymilliárd eurós zöldmezős beruházása áll. Christian Wolff, a német cég magyar leányvállalatának vezetője megerősítette a teljesen digitalizált, új gyártósor ígéretét, ahol 2500 új munkahely jön létre.

A legnagyobb bővítést - 100 milliárd forint értékben - a Samsung hajtotta végre tavaly, Gödön évi 50 ezer akkumulátor gyártása indulhat meg ősszel.

Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego magyarországi vezére a képzett munkaerőt és a nyíregyházi főiskolával való együttműködést dicsérte. A telephely pár éven belül 4000 főnek ad munkát.

A tavaly Debrecent választó amerikai Flowserve ipari gyártó és szolgáltató csoport tíz nyelven nyújt pénzügyi és számviteli szolgáltatásokat Észak-Amerikának és az EMEA-régió 20 országának. Vezetője azt emelte ki, a cég elkötelezett a Budapesten kívüli fejlesztésekben.

Szegedre is érkezik egy szolgáltató központ, a BP 2020-ig 500, magas hozzáadott értéket képviselő munkahelyet szándékozik létrehozni.

A GE 8 milliárd forint értékben kötelezte el magát hazánk mellett, az amerikai cég Budapesten hozza létre hat globális digitális központjának egyikét.

A debreceni önkormányzat által alapított ipari park a meredek növekedésnek és a tudatos építkezésnek is köszönheti a díjat, a kezdetben 40 hektáros terület mára megháromszorozódott. Herdon István, az ipari park, előkelőbb nevén az Innovációs Tudományos Technológiai Park igazgatója azért a közép-európai országok között a termelő vállalatokért folytatott állandó harcot is megemlítette mint fő inspiráló erőt.

Jóleső meglepetésként szerepelt a díjazottak között az ötvenes években alapított solymári műanyaggyártó cég, a PEMÜ, amely hosszú évek kemény munkájával a Suzuki egyik stabil beszállítójává vált, de az Ikeának például emlékező párnát, a Boschnak rezgőcsiszolót szállít.

Az Év Befektetője Gála díjazottai

A díjakat Szijjártó Péter és Ésik Róbert, a HIPA elnöke adták át.

A kategóriák, a nyertes cégek, és zárójelben a beruházás helyszíne:

  • Az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházása: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (Kecskemét)
  • Az év legnagyobb volumenű bővítése: Samsung SDI Magyarország Zrt. (Göd)
  • Az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalata: LEGO Manufacturing Kft. (Nyíregyháza)
  • Az év SSC beruházása: Flowserve Hungary Services Kft. (Debrecen)
  • Az év SSC bővítése: BP Business Service Center Kft. (Szeged)
  • Az év K+F beruházója: GE Hungary (Budapest)
  • Az év ipari parkja: Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Park (Debrecen)
  • Az év magyar beszállítója: PEMÜ Műanyagipari Zrt. (Solymár)

Kiemelt Partnereink