Best Practice A mérési pontatlanság szerepe az ügyfél és a beszállító kapcsolatában

A mérési pontatlanság szerepe az ügyfél és a beszállító kapcsolatában

2016.03.30 09:49

A mérési pontatlanság szerepe az ügyfél és a beszállító kapcsolatában

Minél pontosabbak és megbízhatóbbak a mérések, annál kevesebb alkalommal kell beavatkozni a folyamatba, ami költségcsökkenést jelent.

Hirdetés

Költségcsökkentés pontos koordináta méréstechnikával

A rugalmas multiszenzoros koordináta méréstechnika mind szélesebb körben használatos komplex munkadarabok átvételi vizsgálatához és gyártásfelügyeletéhez. A felhasználónak mindig választania kell a gyorsabb vagy a pontosabb szenzorok és gépek között, emiatt egyre fontosabbá válik a mérési pontatlanság értékelése. Az ügyfeleknek és a beszállítóknak együttműködésük kereteinek kidolgozásakor figyelembe kell venniük a tűrések és a mérési bizonytalanság közötti kapcsolatot.

A koordináta méréstechnika részletes méretinformációkat szolgáltat a gyártási folyamatról, lehetővé téve a darabok tűrése alapján történő folyamatvezérlést. Pontosabb mérésekkel optimálisabban használhatók a megengedett tűrések, ami lehetőséget ad a gyártás költségeinek lefaragására.

A pontos méréstechnika csökkenti a gyártási költségeket

Minél pontosabbak és megbízhatóbbak a mérések, annál kevesebb alkalommal kell beavatkozni a folyamatba, ami költségcsökkenést jelent. Pontos mérőgépet használva akár kevésbé pontos gyártóberendezés is alkalmazható.

Az aktuális állapot pontosabb ismerete azt jelenti, hogy a komponensek tűrései jobban kihasználhatók. A termelésben emiatt jelentkező költségmegtakarítások jóval meghaladják az ilyen mérőgépek árát. A minden mérésnél előforduló bizonytalanság jelentősége egyáltalán nem elhanyagolható. Nagysága a mérendő jellemző típusától, a darab anyagától és felületi minőségétől, a gépkezelőtől, a környezettől és mindenekelőtt a mérőgéptől függ.

Ha a kiszállításra kész darab mérési eredményei és a rajzi tűrések különbsége egyenlő magával a mérési bizonytalanságával, a munkadarab tűrésen belül (1. ábra, felül, A darab) és tűrésen kívül egyaránt lehet. Minél nagyobb a mérési bizonytalanság, annál nagyobb azon megfelelt munkadarabok száma, amelyet a bizonytalanság miatt selejtnek kell minősíteni. Ennek megelőzésére a beszállítónak beavatkozási határokat kell kijelölnie és a gyártási tűréseket úgy kell megadnia, hogy a rajzi tűréseket a mérési bizonytalansággal csökkenti.

Az eljárás kritikus fontosságú, mivel ez az egyetlen módszer annak eldöntésére, hogy a szállított munkadarabok tűrésen belül vannak. A gyártás tűrések csökkentése csak bonyolult és költséges gyártási folyamatok árán valósítható meg (pontosabb gyártóberendezés, rövidebb szerszámélettartamok). Ahogy a mérési bizonytalanság nő, úgy kell a gyártásnak egyre szigorúbb tűréssel dolgoznia.

Éppen ezért gyakran jobb megoldás egy nagyobb pontosságú mérőgép beszerzése, mivel a gyártás pontosabbá tétele szinte mindig drágább a munkadarabok megfelelő pontossággal történő mérésénél. A megoldás különösen költséghatékony multiszenzoros koordináta mérőgépek esetén, ahol a lehető legtöbb mérési feladat elvégezhető egyetlen elrendezésben.

1. ábra: A mérési bizonytalanság hatása a maradék tűrésre a szállítási jóváhagyáshoz és a sikeres átvételhez: TS Előírt rajzi tűrés, UL beszállító mérőgépének bizonytalansága, TL kiszállíthatósági jóváhagyás tűrése, UA az átvételnél használt mérőgép bizonytalansága, TA a bejövő áruk átvételéhez tartozó tűrés A: Azokat a darabokat, amelyek tényleges értéke a rajzi tűrésbe esik, a beszállítónak selejtté kell minősítenie a mérési bizonytalanság miatt. A bejövő áruk átvételére vonatkozó TL tűrés nem egyezik meg a TS rajzi tűréssel. B: Azokat a darabokat, amelyek tényleges értéke kívül esik a rajzi tűrésen, az ügyfélnek el kell fogadnia a saját mérési bizonytalansága miatt, ám az ilyen darabok nem használhatók fel. A bejövő áruk átvételére vonatkozó TA tűrés nem egyezik meg a TS rajzi tűréssel, mivel a felek a TS rajzi tűrést jelölték meg TV szerződéses tűrésként.

A pontos méréstechnika csökkenti az anyagköltségeket

A mérési pontossággal a gyártói és az átvevői oldalon egyaránt számolni kell. Az átvevő nem utasíthat vissza olyan munkadarabokat, amelyek a saját mérésének bizonytalanságával térnek el rajzi tűrésektől, mert az ilyen munkadarabok ettől még hibátlanok lehetnek (1. ábra, alul, B darab). Ahogy nő a mérési bizonytalanság, egyre több olyan munkadarabot kell elfogadni és kifizetni, amelynek mérési eredményei kívül esnek a rajzi tűrésen, és ezért nem használhatók. Ha egy munkadarab csak a mérési pontosság értékével marad tűrésen belül, akkor elfogadhatónak minősül, ám előfordulhat, hogy valójában mégis hibás. Az ilyen a munkadarabokat át kell venni és ki kell fizetni, de nem lehet őket felhasználni.

Emiatt az átvevőt felesleges anyagköltség terheli a fel nem használható munkadarabok miatti, illetve járulások költségei is felmerülhetnek a hibás alkatrészek használatából adódóan. Az átvevői oldalon használt pontos mérőgéppel csökkenthető a kifizetett, de mégsem használható munkadarabok száma, és ezzel az anyagköltség.

Különböző tűrések a beszállítónál és az átvevőnél

A megfelelő pontosság és az elérhető mérési bizonytalanság figyelembe vétele kiemelten fontos az ügyfél és a beszállító viszonyában

A gyártásellenőrzés és az átvételi ellenőrzés összehangolásához átvételi feltételeket kell kialakítani az alkalmazott mérőrendszerre vonatkozóan. Ez az alkatrészek vállalaton belüli felhasználására is érvényes.

A szerződéses feltételek alapját gyakran a rajzon megadott tűrések képezik. A beszállítónak teljesítenie kell ezeket. Az átvevő oldalán viszont az alkalmazott átvételi tűrések a mérési bizonytalansággal nőnek. A rajzi tűrésekhez közeli darabok emiatt nem fogadhatók el, vagy vállalni kell annak kockázatát, hogy esetleg hibás alkatrész kerül felhasználásra. A gazdaságosság és a felelős minőségbiztosítás azt követeli, hogy a szerződés alapját ne a rajzi tűrések adják.

2. ábra: A szerződéses tűrések garantálják a szerződéses feltételek egyértelműségét: TS rajzi tűrés, UA az ügyfél által az átvétel során használt mérőgép bizonytalansága, TV szerződéses tűrés, UL a beszállító mérőgépének bizonytalansága, TL a kiszállíthatóság megadására érvényes tűrés. A: Azokat a darabokat, amelyek tényleges értéke a szerződéses tűrésbe esik, ám kívül esik a kiszállíthatósági tűrésen, a beszállítónak selejtté kell minősítenie saját UL mérési bizonytalansága miatt. B: Azokat a darabokat, amelyek tényleges értéke kívül esik a szerződéses tűrésen, nem kell elfogadnia az átvevőnek. A mérési bizonytalanságot a szerződéses tűrés már tartalmazza. C: Azokat a darabok, amelyek tényleges értéke kívül esik a rajzi tűrésen, semmiképpen sem teljesítik a szerződéses tűrést, így ezeket sem kell elfogadnia az átvevőnek. A TA átvételi tűrés és a TS rajzi tűrés egyenlő. Az összes átvett darab használható lesz.

Megállapodás eltérő szerződéses tűrésekről

Logikusabb határok tűzhetők ki különálló szerződéses tűrések bevezetésével. Ezeket az értékeket úgy kaphatjuk meg, ha az átvevőnél végzett átvételi ellenőrzés mérési bizonytalanságát kivonjuk a rajzi tűrésekből. Ilyen módon szerződéssel kiköthető, hogy azokat a darabokat, amelyek az átvételi ellenőrzés során kívül esnek a szerződéses tűrésen (2. ábra B és C darab), nem kell átvenni. Azok a darabok viszont, amelyek az átvevő mérése szerint a szerződéses tűrésbe esnek, biztosan teljesítik majd a rajzi tűréseket is. Az átvevő így csakis a ténylegesen felhasznált darabokért fog fizetni.

Másfelől viszont a szerződéses tűrések teljesítéséhez a gyártónak a kiszállítási ellenőrzés mérési bizonytalansága alapján csökkentenie kell saját gyártási tűrését. A gyártási tűrésen kívül eső darabokat le kell selejtezni, még akkor is, ha a mérés alapján a szerződéses tűrést esetleg teljesítik (2. ábra, A darab).

Feltételezve, hogy a beszállító ezen feltételek alapján minősíti kiszállíthatónak a darabokat, az átvevőhöz nem érkezik olyan darab, amely az átvételi ellenőrzés során kívül esik a szerződéses tűrésen (2. ábra, B darab), vagy esetleg a rajzi tűrésen (2. ábra, C darab). A megoldás lehetővé teszi, hogy a beszállító és az ügyfél teljes összhangban működjön együtt.

Az az alapelv, miszerint az alacsonyabb mérési bizonytalanság nagyobb gyártási tűréseket enged meg és csökkenti az anyagköltséget, a gyártói és az átvevői munkadarabokra egyformán érvényes, ezért alkalmazásával a beszállító és az átvevő egyaránt időt és pénzt takarít meg. A „méréstechnika aranyszabálya” és számos erre épülő gyári szabvány (pl. „mérési eljárás megfelelősége” cg ≥ 1,33) szerint a mérőberendezésnek megközelítőleg tízszer pontosabbnak kell lennie a vizsgálandó tűrésnél.

Werth Magyarország Kft.
[email protected]
www.werth.hu
Forrás: Werth Messtechnik GmbH

(x)

Kiemelt Partnereink