• Basics

    Basics

    • Founded 2009
    • Member of MAJOSZ: Nem
    • Member of MGSZ: Nem
    • Revenue 2022: K HUF
    • Owner:
    • CEO: Moós Zsolt
    • Quality management: AL-2494 számú. Akkreditált Felnőttképzési Intézmény
    • Number of employees

    Headquarters

  • Activities

    Description

    uploads/datasheet/5/411/lead_170w.jpg

    Az MTM a Methods Time Measurement kifejezés rövidítése, magyarul módszeridő mérés. A módszeridő azt jelenti, hogy egy meghatározott munka elvégzéséhez szükséges idő a tevékenységhez kiválasztott módszertől függ.
    Röviden:
    „A módszer határozza meg az időt”

    Az MTM olyan eljárás, mely
    a mozgásfolyamatot standard folyamatelemekre bontja,
    a mozgás kivitelezésénél fennálló befolyásoló tényezőket rögzíti és
    a folyamatelemekhez szabványos időértékeket rendel.

    Ezzel a módszerrel a munkafolyamatok különböző kialakítási lehetőségei már tervezési fázisban összehasonlíthatók, és kiválasztható a legjobb megoldás. (best practice-orientáció)

    Az MTM standardizált építőelemeivel történő analitikus vizsgálatattal meghatározható a munkafolyamatok (üzleti folyamatok) optimális kialakítása és időszükségelete. Ezáltal a tevékenységről teljes képet alkotva az MTM lehetővé teszi a teljes értékteremtési folyamat mentén a kialakítási tartalékok (szük keresztmetszet) felismerését és realizálását.

    Ezért az MTM a termelési- és logisztikai vállalatoknál éppúgy alkalmazható, mint a karbantartási és szolgáltatási területeken. A szolgáltatási szektorban is elmondható az MTM-ről: akár pénzügyi szolgáltató, akár hatóság, egészségügyi intézmény vagy ipari adminisztrációt végző vállalat – az üzleti folyamatai az MTM MOS-eljárással átláthatóvá tehetők és pontosan leírhatók. Bővebben

    Az MTM - mint a munka- és időgazdálkodás eszközrendszere -, más elemi időállandós rendszerekkel összehasonlítva világszerte a legjobban elterjedt. Az MTM a folyamatokat szisztematikusan tagolja, rendszerezi és láthatóvá teszi a befolyásoló tényezőket. Azt a célt követi, hogy a munkarendszereket kezdettől kezdve helyesen alakítsák ki. Bővebben
    Az 1940-es években megalkotott MTM-1 alapján további építőelem-rendszereket fejlesztettek ki különböző folyamattípusok (tömeggyártás, sorozatgyártás és egyedi gyártás) számára. Így az MTM a vállalatok számára világszerte egységes standard a manuális munkafolyamatok leírására és kvantifikálására. Már a 90-es években megkezdődött az MTM fokozatos átalakulása elemi időállandós rendszerből termelékenység-menedzsment rendszerré.

    Az MTM eszközei lehetővé teszik a legnagyobb hatékonyságú eljárások meghatározását (benchmark), mivel az értéket nem képző alapmozdulatok csökkenthetők vagy megszüntethetők, a termelékenység maximalizálható (költségek elkerülése költségcsökkentés helyett alapelv). Az MTM időmenedzsment-rendszerével egyértelmű és áttekinthető időstandardokat lehet megállapítani. A többrétegű időstruktúrával a legkomplexebb termelési eljárások is leképezhetőek, melyek a klasszikus időfelvételi technikákkal komoly kihívást jelentenek. Bővebben
    Az MTM Szövetség az üzleti világ örökké növekvő igényeihez mérten folyamatosan fejleszti eszközeit, hiszen a verseny, az innováció sosem áll meg. Ez ösztönözte a folyamatoptimalizáló eszközök kifejlesztését az alap(terv)fázisokra, azaz konstrukció-tervezés, folyamat-tervezés vagy üzlet tervezés szintjére. Ennek eredményeként egy 3 lépésből álló tervkoncepciót fejlesztettünk ki, mely azelőtt képes a folyamatokban rejlő optimalizálási lehetőségeket feltárni mielőtt még bevezetésre kerülnek.

    Az MTM eszközöket alkalmazva a megvalósítható az erőforrások jobb kihasználása, költségmenedzsment valamint hatékonyság és termelékenység növelés. A felhasználók szerint az MTM pozitív hatással van az üzleti teljesítményre!

    Az MTM kiválóan együtt alkalmazható a LEAN, Six Sigma, Kaizen, TPM, SMED, REFA módszerekkel.


    References

    AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.
    Benteler Autotechnika Kft.
    Bosch Rexroth Pneumatika Kft
    ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.
    Elcoteq Magyarország Kft.
    Festo Am Kft.
    Flextronics International Kft.
    Hoffmann Carbon Kft.
    Infineon Technologies Cegléd Kft.
    Luk Savaria Kft.
    MAGNA STEYR ECH Kft.
    Magyar Posta Zrt.
    Nokia Komárom Kft.
    Richard Fritz Kft.
    Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.
    Robert Bosch Power Tool Kft.
    Rudolph Autóipari és Logisztikai Kft.
    Veritas Dunakiliti Csatlakozástechnikai Kft.
    VISTEON HUNGARY Kft.
    W.E.T. Automotive Systems Magyarország Kft.



Featured partners