Trend Úszó napelemekkel védi a vizeket a Continental

Úszó napelemekkel védi a vizeket a Continental

autopro.hu/Sz.K. | 2018.06.30 06:36

Úszó napelemekkel védi a vizeket a Continental

A Continental telepítette első vízen úszó napelemes védőrétegét Cipruson, mellyel a víztározókban található vízmennyiséget óvja meg az elpárolgástól és fertőzésektől, miközben a beleépített fotovoltaikus modulok fenntartható napenergiából termelnek elektromosságot.

Hirdetés

Ezúttal a vizek védelmével demonstrálja a Continental hosszútávú elkötelezettségét a környezet- és klímavédelemben. Mostani újításával, a víztározók tartalmát védő, egyben energiát is előállító fejlesztésével a sivatagos, vízszegény területeken is több agrártermék készülhet, egyben lehetővé teszi, hogy költséghatékonyan éljünk, magyarázta Han-Jürgen Duensing, a ContiTech felelős igazgatósági tagja, aki szerint ez a víz- és energiaellátás jövője a forró, száraz régiókban.

A víztárolás, a szennyvízelvezetés és az elektromosság a szociális és gazdasági fejlődés kulcsösszetevői, hiszen az agrárium, a higiéniai feltételek, a kereskedelem és hosszútávon az oktatás és a gyakorlati képzés alapjául is szolgálnak. Az innovatív napfólia lehetővé teszi, hogy a víz távoli régiókba szállítható legyen az önfenntartó szivattyúállomások és víztározók segítségével. További előny, hogy az olyan területek, melyeknek nincs hozzáférésé más energiaforrásokhoz, automatikus áramellátásban részesülnek.

– Ez az első rendszer, ami kombinálja a hatékony vízvédelmet és a klímavédelmet az energia-előállítással. A napenergiát hasznosító úszó réteg megoldást jelent a víz és áramhiányra, egyben lassabb algásodást is biztosít, mivel kiszűri UV-fényt, mondta el Tobias Haarburger, az fejlesztés felelőse.

A Continental a dél-ciprusi Limassol régióban telepítette elsőként úszó napelemes védőrétegét, egy 6500 négyzetméter területű, 4,5 méter mély víztározó felszínére. Első lépcsőben 80, összesen 20 kWp csúcsteljesítményű napelemet telepítettek. A második fázisban 700 további modul kerül a fóliára, ami egy háromrétegű, félrugalmas PVC. Ez annyira erős, hogy lehetővé teszi, hogy emberek sétáljanak rajta, ráadásul UV-ellenálló is. Tartalmaz továbbá német gyártmányú merülőpumpákat is, amik az esővíz fóliáról való eltávolításáról gondoskodnak.

A eszköz telepítése is egyszerű, hiszen a víztározót vagy medence kialakításá túl nincs különösebb feladat, így nincs szükség költséges betonozásra sem. A fóliák egyenként maximum 1,8 méter szélesek, ezek természetesen könnyen összekapcsolhatóak. Hasonló rendszereket használnak a repterek melletti víztározóknál is.

A eszközön különböző szakértők, mérnökök, innovációs menedzserek, vízügyi szakemberek, villamos specialisták, napelemgyártók és tudományos intézetek dolgoztak.

A Continental újdonsága ötvözi a vízvédelmet a hatékony energiatermeléssel

Kiemelt Partnereink