Trend Újabb lépéssel közelebb az olasz akkugyár

Újabb lépéssel közelebb az olasz akkugyár

autopro.hu/P.B. | 2021.10.15 08:23

Újabb lépéssel közelebb az olasz akkugyár

Fotó: Pexels

Az Italvolt megtalálta első partnerét olaszországi gyárának felépítéséhez az ABB személyében. Ha a tervek megvalósulnak, akkor Olaszországban épül fel Európa egyik legnagyobb gigagyára, és egyben egyik legnagyobb akkugyára.

Hirdetés

Az Italvoltot Lars Carlstrom, a Britishvolt korábbi alapítója és vezérigazgatója alapította néhány hete. A cég Piemontban, Scarmagno település közelében vásárolt területet szeptemberben, itt épülhet fel Európa egyik legnagyobb tervben lévő gigagyára, ami Dél-Európa legnagyobb akkumulátorgyára lesz, amennyiben megvalósul.

Az Italvolt 3,4 milliárd eurót tervez a létesítménybe fektetni, aminek végső termelőkapacitása 45 gigawattóra lesz, ami évente 550 ezer elektromos autó kiszolgálására elegendő. Az új gyár a tervek szerint 300 ezer négyzetméteren fog elterülni, továbbá egy 20 ezer négyzetméteres kutató-fejlesztő központ is helyet fog kapni – az építkezés 2022-ben kaphat meg minden engedélyt, és 2024-re fejeződhet be.

Megvan az első komoly partner

Az Italvolt megnyerte az ABB technológiai csoportot partnerként, amely a gyár front-end tervezéséért lesz felelős. Ezenkívül a két vállalat megállapodást kötött arról, hogy az automatizálás és a digitalizálás kutatásával felgyorsítják az akkumulátorgyártást – írja az Automobilwoche.

A gyár egyébként az Olivetti nevű számítógépgyártó korábbi telephelyén épülhet fel, amennyiben minden engedélyt megkap.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink